Архиве ознака: vibram

Five Fingers

Zašto postoje Vibram Five fingers patike?

Five FingersFiveFingers je poznati proizvod kompanije Vibram. To su patike sa odvojenim prostorima za svaki prst posebno. Izumeo ih je Robert Fliri još 1999. godine, ali su prve u prodaju puštene 2005. godine. Danas slične patike proizvode Nike, Adidas i ostale vodeće sportske kompanije.

Ima ih zapravo više vrsta. Neke od njih su: FiveFingers KomodoSport, Bikila LS, Speed, FiveFingers Jaya. Proizvode se za žene, muškarce, i za decu. Veličine svakako ne spadaju u klasične, jer je potrebno prilagoditi ih i nozi i prstima.

Koja je svrha FiveFingers patika?

Oni koji su nosili ovakve patike sigurno nam mogu reći više o njima, ali može se reći da su ovakve FiveFingers patike zanimljive. Izumljene su za one koji se takmiče u vožnji jedrilica, gde je potrebna velika kontrola jedra. Na taj način, noseći ove patike, čovek bi manje klizao, a osećaj bi bio sličniji bosim nogama. Jednostavno, za ove prilike je zaista korisno imati takve patike.

Negativni efekti ovih patika?

Naravno, ovakve patike nisu dobre za svaku priliku. Baš kao što biti bos nije dobro u svakom sportu. Na primer, ne bi valjalo ako bi se direktno sa debelog đona, prešlo na trčanje u ovakvim patikama, to bi zasigurno opteretilo vaše mišiće, kosti. Prelazak na ove patike bi trebalo da bude spor. Ukoliko vam se sviđaju FiveFingers patike, i želite da ih imate i sami isprobate, danas ih možete kupiti i izabrati model koji vama odgovara i preko interneta, ili ih možete naći u nekim bolje snabdevenim radnjama.