Архиве ознака: ručno pravljena obuća

Ručno pravljena obuća

Udobna obuća sa fabričkih traka predstavlja luksuz modernog doba. Nekada, sva obuća je bila ručno pravljena, pa je muškarčev status, mnogo više nego danas, određivala obuća koju je mogao priuštiti sebi. Danas, veštinu ručne proizvodnje obuće poznaje vrlo mali broj obućara u svetu.

Ukoliko želite imati ručno pravljenu obuću, pre svega, budite spremni takvo zadovoljstvo platiti. Ovakvih obućara je malo, veoma cene svoju veštinu, koriste najfiniji materijal, a proizvodnja im oduzima mnogo vremena. Međutim, i pored svega toga, potražnja je ogromna: postoje liste čekanja i po 2-3 godine.

Magija izrade

Ručno pravljena obuća

Ručno pravljena obuća

Ako ste spremni platiti i čekati, obućar će najpre pažljivo pregledati i premeriti vaše stopalo. Zajedno ćete izabrati najbolji stil i dizajn prema vašem telu i profesionalnim potrebama, a onda će izraditi kalup oko kog će se praviti vaša obuća.

Ostalo je umetnost. Obućar pažljivo bira prave materijale, seče uložak, pokrov, priprema i ušiva porub, postavlja đon sa plutom i oprugom u tankoj sredini đona, ušiva jezik, postavlja petu i dovršava konačnim oblikovanjem i ukrašavanjem.

Častite sebe obućom po svojoj meri

Proces izrade na ovaj način traje oko 10 sedmica za jedan par obuće. Košta kao sv. Petra kajgana, ali svaki muškarac bi bar jednom u životu sebi morao priuštiti zadovoljstvo da hoda u cipelama izrađenim upravo za njega. Razliku ćete sigurno primetiti, posebno ako vaš posao zahteva da mnogo vremena provodite na nogama.