Архиве ознака: ribčev laz

Bohinj

Bohinj

Bohinj je mesto na severozapadu Slovenije, opkruženo Julijskim Alpima. Opština Bohinj je poznata pre svega po Bohinjskom jezeru, koje je danas važno turističko mesto, posećeno i zimi, radi skijanja i drugih zimskih sportova, i leti, radi plivanja. Jedan od razloga zašto je Bohinj poznat u istoriji jeste njegova geografska izolovanost. O zanimljivom geografskom položaju koje ima ispredaju se i legende. Jedna od takvih je i da su Turci, za koje znamo da su bili poznati osvajači, došavši do Bohinja zastali, misleći da je to kraj sveta.

Legenda o jezeru

Kao i svako jezero, tako i Bohinj ima legendu o svom nastanku. Legenda kaže da, kada je bog delio zemlju, Bohinjci su, za razliku od svih drugih stajali na kraju, tihi i skromni. Videvši ih takve bogobojažljive i skromne, bog im je dao najlepše parče zemlje koje je čuvao za sebe. Iz zahvalnosti, Bohinjci su prelepom jezeru dali ime Bohinj, jer su u tom delu Slovenije boga zvali »boh«

Bohinj

Bohinj

Ribičev Laz

Ribičev Laz je mesto na Bohinju sa kojeg vam se otvara pogled na jezero. Sa desne strane puta stoje statue okamenjenih planinara, koji pokazuju ka Triglavu. Ako je dan lep i vedar, videćete, u smeru koji pokazuju, najviše vrhove Triglava. Po paganskoj legend na Triglavu živi slovenski bog Triglav, dok pod njegovim nogama, po opasnim stenama, provalijama i kršu, tumara i skriva se, Morana, boginja smrti.

Odmor i sport

Bohinj nudi idealne mogućnosti za odmor, tokom svih godišnjih doba. Dolina se  tokom zime pretvara u zimski sportski centar, a leti, najepši biser doline, Bohinjsko jezero, privlači kupače i zajedno sa Savom, kajakaše i pecaroše. Preporučuje se da obavezno posetite: slap Savice, korita Mostnice, ranč Mrcina. Pešačke staze u dolini nude puno različitih mogućnosti za aktivnosti u prirodi. Šetnje možete kombinovati sa razgledanjem kulturnih znamenitosti, takođe i u obliku tematskih izleta.