Архиве ознака: poškodbe

kako treba trčati

Trčanje i ozljede – kako se ih riješiti?

Bilo kojim sportom se bavite, bio to nogomet, trčanje, košarka ili nešto sasvim drugo, u svakome od njih, prije ili kasnije doći će kakva ozljeda, zbog koje nećete moći trenirati, a što je još važnije, nećete moči sudjelovati na utakmicama i takmičenjima, ako se sa tim sportom bavite na takvom nivou. Jer su ozljede sastavni dio sporta, potrebno je znati, kako se ih je moguće riješiti, kad do njih dođe i što za pravo raditi, da do njih opšte ne bih došlo. U sljedećim redovima ćemo napisati nekoliko savjeta, koji će vam sigurno koristiti.

Ako ste jedan od onih, koji se na primjer bave sa trčanjem, onda je jako bitno, da na svojim nogama nosite kvalitetne i dobro blažene tenisice. Puno trkača svoje treninge izvodi po asfaltu, što znači, da jako puno nabijaju svoja stopala, koljena i još neke druge dijelove tijela – sve to dovodi do ozljeda. Ako nabavite tenisice, koje imaju jak potplat i napravljene su čvrsto, možete puno toga riješiti – vaša noga će moči trčati dulje i puno laganije! Pored kvalitetnih tenisica, potrebno je biti i dobro obučen u hladnim danima, kako bih se mišići što bolje zagrijali – tako možete spriječiti pucanja i nategnuća mišića i ostati u treninzima dulje vrijeme!

Tako se mogu ozljede spriječiti, a kad jednom dođe do njih, onda je potreban najprije dobar odmor, kakve masaže kod fizioterapeuta, pa onda kakav čaj protiv upale i neka krema. Sve to će vam biti u jako veliku pomoć, da bih što prije došli natrag na sportske terene, ako pak ide za neku ozbiljniju ozljedu, onda pak morate hitno do doktora, koji će napraviti različita slikanja, te odrediti kako ćete se ponašati i zdraviti u sljedećim danima. Što god radite, pazite na sebe i na svoje tijelo, jer ono je samo jedno – čuvajte ga!