Архиве ознака: patike za fudbal

Kako očistiti patike

Patike odavno nisu samo za sportiste, prikladne su u raznim prilikama. Bilo da ste sportista, ili ih samo volite nositi, moraćete ih očistiti s vremena na vreme.

Pertle

Pertle su često najprljaviji dio patika. Čišćenje počnite od njih i uložaka. To je i najjednostavniji dio, jer pertle možete ubaciti zajedno s ostalim vešom u mašinu, ili ih dosta jeftino zameniti. Ulošcima treba rukovati odvojeno. Izvadite ih i pustite da se izrače. Ukoliko nije dovoljno, možete ih poprskati sodom bikarbonom da upije loš miris i vlagu. To bi trebalo često raditi, čak i ako ne čistite ostatak patika. Potom isperite patike hladnom vodom, da uklonite spoljašnju prljavštinu s njih.

Kako očistiti patike

Kako očistiti patike

Sapun i voda

Većinu patika možete bez problema prati u veš mašini.  Jednostavno koristite hladnu ili mlaku vodu i obični deterdžent da ih operete zajedno s peškirima. Međutim, ako su patike nove ili suviše vredne da biste ih prali tako, bolje je prati ih ručno. Koristite meku četku i rastvor tekućeg deterdženta u vodi. Istrljajte i unutrašnjost i spoljašnjost patika.

Sušenje

Nikad nemojte stavljati patike u mašinu za sušenje. Visoka toplota im može izmeniti oblik, pa ih umesto toga stavite na dobro provetreno mesto. Unutra stavite pamučne ubruse ili beli papir, da zadrže svoj oblik. Nemojte koristiti novine, jer ćete ujutro naći ostatke mastila na čarapama. Kada se patike potpuno osuše, možete koristiti kremu za cipele odgovarajuće boje da se, eventualno, poprave neka sitnija oštećenja. Trajni marker takođe može odraditi posao.