Архиве ознака: odeća

Odeća

Šta odeća govori o nama?

OdećaOdelo (ne) čini čoveka. Kako to? Ako čovek bira svoje odelo, onda ga ono opisuje na ovaj ili onaj način, a ako čovek nema prava da ga bira, ili nema to što bi želeo da obuče, onda je to sasvim druga priča, i tačno je da siromašno odeven čovek, može da bude bogat iznutra. Ovde će biti reči o prvom shvatanju, drugo je, valjda, svima jasno.

Reci mi šta nosiš, reći ću ti ko si

Naime, mnoge današnje studije ukazuju na to da odeća i modni detalji koje nosimo nisu baš bez razloga. Na primer, smatra se da ako žena nosi puno nakita može značiti ili nesigurnost, ili finansijsku nestabilnost. To je pokazao američki psiholog dr Dženifer Baumgartner. Dubok dekolte može značiti da žena želi da ima kontrolu i moć, dok one žene koje se zatvaraju do grla, time govore da imaju nekoga ko dominira njima. Kratka suknja kod mladih žena uglavnom je znak da su željne pažnje, dok je kod starijih žena ona znak da ne žele da prihvate svoje godine.

Reci mi šta nosiš, reći ću ti kako se osećaš

Postoje i tvrdnje da odeća utiče na naše raspoloženje, ponašanje i razmišljanje. Noseći određenu vrstu odeće mi se uživljavamo u ulogu, pa tako menjamo i ponašanje. Na primer, pokazano je da nakon nekoliko sekundi po oblačenju izazovne odeće, mi počinjemo da se ponašamo drugačije, naš govor tela se menja, i mi sami se ponašamo i osećamo izazovnije, dok bi na primer oblačenje neke sportske odeće uticalo na suprotan način.

Odeća

Kako odstraniti fleke sa vaše odeće

OdećaSigurno se i vama dešavalo da su vam mnogi odevni komadi uništeni zbog fleka koje niste mogli da otsranite. Evo nekoliko korisnih saveta i rešenja za fleke.

Tragovi od hrane

Ako je u ptanju kečap, što se dešava ne tako retko, komad odeće namažite bezbojnom tečnošću za pranje sudova i ostavite 5 do 6 sati, ili napravite mešavinu — pola vode i pola glicerina, i tu potapajte nekoliko sati Ako se fleka još uvek vidi, namažite je benzinom ili mešavinom koja će sadržati 25% amonijaka i 75% vode. Fleke od čokolade možete odstraniti tako što ćete je natopiti sapunom, bezbojnom tečnošću za pranje sudova ili glicerinom, a zatim oprati. Fleke od cvekle možete odstraniti tako što ćete je istrljati bezbojnom tečnošću za pranje sudova, a zatim staviti u plastičnu kesu, da odstoji 5 do 6 sati. Fleke od voćnog soka možete odstraniti tako što odmah isperete vrelom vodom, a ako to ne uspe, namažite je bezbojnom tečnošću za pranje sudova ili nakvasite toplim mlekom.

Razne fleke

Ruže trgove od dezodoransa na vašoj odeći možete odstraniti tako što nakvasite fleku vodom, utrljate prašak za pecivo i ostavite preko noći. Ukoliko ne možete da skinete žvaku, stavite komad odeće u plastičnu kesu i u zamrzivač, nakon toga, skidanje će biti lako. Fleke od trave možete odstraniti tako što je iščetkate pastom za zube, ili tako što ćete politi glicerin i ostaviti da deluje 10 do 15 minuta.

Dakle, ukoliko ste mislili da za neke od ovih fleka nema rešenja, varate se. Ako imate problema sa flekama na vašoj odeći, nije loše pozanimati se i pogledati štao o tome ima na internetu, na primer.

Ponuda odeća: http://www.tomassport.rs/

Helly Hansen

Da li ste ovo znali o kompaniji Helly Hansen?

Helly HansenHelly Hansen je poznata norveška firma koja je posebno poznata i priznata po svojim proizvodima sportske opreme za sportove na vodi, planinarenje, pecanje, kao i zimske sportove. Osnovana je još 1877. godine u Oslu.

Nagrada za Helly Hansen kompaniju

Ova kompanija je nedavno dobila nagradu Desnivel Gear Award 2012, koju dodeljuje jedan od najprestižnijih magazina u Španiji za ovakve sportove – Desnivel. Nagradu je dobila zbog jakne koja je dizajnirana od strane ove firme tako da može da se prilagođava temperatura. Ali, svakako, inovativnost nije bio jedini kriterijum. Ocenjivali su se i funkcionalnost, kvalitet materijala, kao i kvalitet izrade. Konkurencija je bila velika, i mnogi su imali inovativne ideje, dobru tehnologiju i sl.

Sa kime sarađuje kompanija Helly Hansen

Kompanija Helly Hansen sarađuje sa mnogim priznatim firmama i sportistima u svetu sportova kao što su skijanje, jedrenje i mnogi drugi.  Tu su, na primer, Anna Haag, poznata švedska mlada nada što se tiče skijanja, sa brojnim medaljama iza sebe, zatim Aurelien Ducroz, poznati i neobičan skijaš, jer se bavi i još mnogim stilovima i sportovima. Tu su i Bre Og Fjell, koji se bave istraživanjem prirode, organizuju mnogobrojne ekspedicije u prirodu i za ostale ljude, a sve to sa iskusnim i profesionalnim ljudima.

Dakle, kompanija Helly Hansen je veoma priznata, a posebno među sportistima. O kompaniji Helly Hansen možete naći mnogo više na njihovoj internet stranici. Tamo možete pročitati i najnovije vesti o njima, ali i kupiti ili saznati više o proizvodima koje želite kupiti.

 

Odeća ii raspoloženje

Odeća ii raspoloženje

Neka odeća i nakit koje birate svakog jutra prikazuje osobu kakva želite da budete. Često biramo odeću prema svom raspoloženju – ako smo se probudili s osmehom na licu, za taj dan ćemo odabrati svoje omiljene boje, a ako nam se nije ni ustajalo iz kreveta, nabacaćemo na sebe prve čiste stvari koje nam dođu pod ruku. Međutim, psiholozi kažu da ne treba da se oblačimo onako kako se osećamo, već da krenemo korak „dalje“ i da se obučemo onako kako želimo da se osećamo.

Uticaj odeće

Odeća ii raspoloženje

Odeća ii raspoloženje

Istraživanja koja su ispitivala koncept „saznanja kroz odeću“, koje definišu kao sistematski uticaj odeće na psihološke procese osobe koja je nosi. U eksperimentalnoj studiji, ispitanicima su podelili bele mantile, s tim što su jednoj grupi rekli da su to doktorske uniforme, dok su drugoj objasnili kako su to slikarske bluze. Obema grupama zadali su isti zadatak, ali se ispostavilo da su ispitanici „doktori“ obavljali zadatak mnogo pažljivije.

Odeća – naše pravo lice

Psiholozi tvrde da naš odabir odeće odaje okruženju naše pravo lice. ’Vaša odeća otkriva šta se zaista dešava u vama’. Vaše misli i osećanja se već nalaze ogoljeni u vašem ormaru. Vi samo treba da ih pogledate.’ Dakle, odeća ne samo da šalje poruku ljudima o tome ko smo i kako želimo da se predstavimo, već poručuje i nama samima koliko dobro ili loše možemo da se osećamo. Zato, nemojte da vas mrzi – obucite se u najbolju verziju sebe.

Najčešće greške koje žene prave pri odabiru odeće su te da žene nekada postanu ’zarobljenice’ stila koji neguju godinama.

Odeća

Kako srediti ormare sa odećom

Garderobni ormari u spavaćim sobama i predsobljima često navuku i zadrže neprijatan miris prostora. Ne morate brinuti, jer postoje jednostavni i efikasni načini da se to izbegne ili ukloni.

Izvadite svu odeću iz ormara. Operite ormare spolja i iznutra. Umesto sintetičkih, ekološki neprihvatljivih deterdženata izaberite delotvorna i potpuno neškodljiva sredstva što su ih koristile još nase bake: toplu vodu, sirće, so i sodu bikarbonu. Operite, osušite i ispeglajte svu odeću. Ostavite je da se dobro osuši pre spremanja. Kad se ormari potpuno osuše, odeću složite i spremite. Ormar punite od nazad prema napred i od vrha prema dole. Odeća koju volite i često nosite neka bude na dohvat ruke, komade koje koristite ređe smestite dublje u unutrašnjost. U ormar nikad ne stavljajte predmete koje ste nosili, makar samo jedanput. Odeća odmah pokupi mirise znoja, hrane, duvana, smoga, i vrlo brzo ste opet na početku. Takođe, nikad ne ostavljajte mokru, čak ni malo vlažnu odeću. Vlaga izrazito pogoduje razvoju plesni i gljivica, koji su najčešći uzročnici ustajalog mirisa.

Mirišljava sredstva

Odeća

Odeća

Pobrinite se da među odećom uvek imate mirisna sredstva, i da i ona budu prirodna i neškodljiva. Preporučujemo lavandu, bilo eterično ulje ili osušen cvet. Najbolje je sredstvo protiv moljaca, ima vrlo prijatan opuštajući miris i deluje aromaterapijski.           Eterično ulje limuna, narandže ili mandarine (ili bilo koje drugo po vašem ukusu) takođe je odličan izbor. Neškodljivo je i dugo zadržava svežinu. Blag, nenametljiv i prijatan miris daće i potpourri od osušenih delova različitih biljaka (lavanda, ruža, klinčić, ljubičica, limun, narandža). Osušene vrećice omiljenih vrsta čaja (menta, lipa, kamilica, jasmin) možete staviti u džepove ili obesiti na vešalice, takođe će pomoći da ormari lepo zamirišu.
Ove je jednostavne savete lako primeniti, a rezultat je više nego dobar: dugotrajno sveža i mirisna odeća.