Архиве ознака: Nike patike

Nike

Nike

Patike su bile prvi prozvod firme Nike, proizvedene 1971. godine. To su bile patike za fudbal i pripadale su prvoj liniji patika, koja je nazvana Nike, prema grčkoj boginji pobede. ‘Swoosh’ (krilo) logo predstavlja krilo grčke boginje pobede Nike, koja je bila izvor inspiracije mnogim velikim ratnicima. Prema legendi Grci bi govorili: ‘Kada odemo u bitku i pobedimo, mi kažemo da je to Nika’. Nike svake godine izbacuje nešto novo, uvodeći promene u proizvodima ili tehnologijama. Cilj je uvek biti predvodnik u korišćenju novina.

Povratak u budućnost i borba prtiv raka

Nike

Nike

Kompanija Nike iznenadila je sve fanove, kako tog brenda tako i kultnog filma ‘Povratak u budućnost’ izbacivši specijalnu limitiranu seriju patika Nike Air Max, odnosno patike Martija Mekflaja. Radi se o futurističkom Nike modelu koje junak serijala nosio u budućnosti u koju dođe na svom putovanju kroz vreme. Nike je napravio 1.500 pari futurističkih patika, a novac od prodaje donirana je fondaciji Michael J. Fox za istraživanje Parkinsonove bolesti. Duboke patike replika su onih koje je Marti nosio u 2015. godini. Jedina razlika je u tome što se Nike-ove patike iz sadašnjosti neće same vezati.

Organizacija Livestrong, koja promoviše borbu protiv raka, i brend Nike udružili su se kako bi kreirali proizvode Nike Livestrong koji bi pomogli u borbi protiv raka. Prodaja proizvoda iz ove kolekcije treba da poveća svest o ovoj organizaciji, o borbi protiv raka, kao i da donese finansijska sredstva organizaciji.

Neobičan dizajn

Umetnik Gabriel Dishaw dizajnirao je patike Nike Air Max napravljene od recikliranih matičnih ploča, čipova, USB fleš memorija i maski za kiseonik od avioan Boeing 747. Za izradu ovih patika bilo mu je potrebno 90 radnih sati a sa njima oduševljava sve i pokazuje šta je uz malo mašte moguće apraviti od starih računara.

air max nike

Najnovije Nike patike

Poznato je da su Air Max Nike patike su stekle veliku popularnost, kao i to da su se Air Max patike često menjale, počev od 1987. godine, kada je stvorena prva generacija. Isto tako, poznato je da Nike kompanija često uvodi novine. Šta danas proizvodi Nike kompanija?

air max nike

Air Max

Air Max patike su popularne i dalje. I danas na ulicama možete videti mnoštvo pretežno mladih ljudi koji nose Air Max Nike patike. To su zapravo mešani klasični modeli sa modelima starijih Air Max patika. Godine 2012. u prodaju su puštene Air Max Nike patike najnovije generacije, koje su ispirisana modelom iz devedesetih godina, kada su ove  patike bile posebno popularne. Danas se ovaj model u Srbiji ponekad vezuje i za posebne društvene grupe – folkere.

Nike Free

Nike Free je nova linija Nike patika, posebno pogodna za one koji se bave trčanjem. Đon je veoma fleksibilan i potpuno savitljiv. Prema rečima dizajnera, patike su napravljene tako da pružaju osećaj kao da trčite bosi, a da li je stvarno tako moraćete sami da se uverite.

Unikatne

Unikatne Nike patike po sopstvenoj želji sada lako možete da kupite. Zanimljivo je da je Nike omogućio NikeiD, što je zapravo sajt gde možete čuvati sopstvene kreacije, gledati tuđe, praviti i kupovati nove. Dakle, origanalne patike po sopstvenom dizajnu možete poručiti preko interneta, ili u NikeiD studijima, što je moguće u Francuskoj, Španiji, Nemačkoj, i još u nekim državama širom sveta.

nike patike

Najskuplje patike na svetu

Svakako je zanimljivo pogledati koje su to patike koje važe za najskuplje na svetu i zbog čega? Da li su uopšte vredne svoje cene? Nike patike su verovatno najpoznatije među dragocenim patikama. One su ukrašene raznim dragocenostima, dizajna uglavnom sličnog ostalim patikama „normalne” kolekcije. Ipak, one su posebne i zbog toga ih treba izdvojiti.

nike patike

Air Jordan Silver

Air Jordan Silver su srebrne patike koje je proizvela Nike kompanija i one su nosive. Mogu se kupiti na aukciji preko interneta (eBay) sa autogramom Jordana, a cena je šezdeset hiljada dolara! Toliko vredi autogram na patikama.

Ostale Nike patike

Od ostalih Nike patika, sličnu cenu dosežu i Air Force 1, koje su obložene mnogobrojnim dijamantima i zlatom. Dakle, one izgledaju sasvim obično dok se ne zagledate malo bolje. Postoje još i Nike patike za trčanje napravljene od zlata, koje naravno nisu nosive. Isto tako, postoje i one marke Umbro, koje su takođe u vlasništvu Nike kompanije, i koje takođe sa nekim dodatim dragocenim sastojkom vrede mnogo više.

Vrednost

Vrednost mnogih ovih patika je u dijamantima, zlatu. Mnoge od njih su nenosive. Ipak, takve patike su zanimljive kolekcionarima. Posebno je zanimljiv primer patika sa autogramom, koje su verovatno najvrednije od svih. Ako su te patike i nosive, pitanje je da li će se nositi na trčanje ili na trening. Verujem da se takve patike kupuju češće za ukras ili nasledstvo, nego za upotrebu.

nike patike

Kako su u stvorene Nike patike?

Nike patike imaju zanimljiv istorijat. Naime, kompanija Nike, tada još uvek pod imenom BRS (engl. Blue Ribbon Shoes), u početku je bila distributer za japansku firmu patika, danas poznate pod imenom ASICS, i prodavala njihove patike. Međutim, jedan od osnivača Nike kompanije, Bill Bowerman, koji je bio i trener na Univerzitetu u Oregonu, često se pitao kako da obuću učini lakšom i udobnijom za trčanje. Kako da učini da obuća bude jednako dobra za sve podloge, jer se upravo u to vreme menjala lokalna staza za trčanje, pa je tako umesto šljake stavljana veštačka podloga.

nike patike

Aparat za galete

Aparat za galete vas je možda začudio, ali je upravo on važan za prve Nike patike. Jer, kada je jednog jutra njegova žena Barbara koristila aparat za pravljenje galeta, Billu je sinula ideja. Prosuo je uretan u aparat za kolače i dobio novi đon. To se desilo jednog nedeljnog jutra 1971. godine. Pre toga, đonovi su bili plitki i ravni. Tako je 1974. godine puštena u prodaju kolekcija patika pod imenom Nike’s Waffle Trainer.

Prva kolekcija

Prva kolekcija Nike patika je puštena u prodaju 1972. godine pod imenom Nike shoes, po imenu grčke boginje pobede, koja se zvala Nika. Ipak, za prve patike koje je kompanija Nike (tada još uvek pod imenom BRS) prodala, bitna je 1971. godina. Te Nike patike su bile patike za fudbal.