Архиве ознака: lepote bleda

Bled i France Prešeren

Bled i France Prešeren

Bled

Bled je naselje oko Bledskog jezera, spada među najlepše i najstarije turističke krajeve u Sloveniji. Leži na 504 m nadmorske visine usred slikovito transformisanog glečera. 2004. godine Bled je proslavio hiljadu godina postojanja. Zasluge za razvoj turizma pripisuju Arnoldu Rikiju, pioniru Bledskog banjskog turizma. Veliki uticaj na razvoj turizma imala je i izgradnja železničke pruge Klagenfurt-Trst. 1906. godine se na železničkoj stanici Bled-Jezero dovezao prvi voz sa Bohinjske železnice. Građani Bleda su prvi na teritoriji Slovenije dobili asfaltirane ulice, a 1914. godine je u tom kraju uvedena struja i vodovod.

Bled i France Prešeren

Bled i France Prešeren

Bled i France Prešeren

Stanovnici Bleda hvale se kako već više od 1.000 godina uživaju u najlepšem pogledu koji opisuju kao rajski, pozivajući se na stih najvećeg slovenačkog pesnika France Prešerna: „Ne postoji u Kranjskoj lepši kraj, ko s okolinom ovaj, što liči na raj.“

Bled sa okolinom i prirodnim lepotama je jedno od najlepših alpskih letovališta, značajno po blagom, zdravom klimom i termalnoj jezerskoj vodi. Lepota planina odslikava se na jezerskoj površini, sunce, mir i svež vazduh bude prijatne osećaje posetioca u svakom godišnjem dobu i pružaju idealne uslove za prijatan ili aktivan odmor. Bled privlači poslovne ljude, umetnike, sportiste, istraživače, rekreativce, mlade i stare, ljude iz celog sveta. Svojom lepotom ih očara pa se često rado vraćaju.

Kulinarska ponuda

Jedna od sedam značajnosti i posebnosti modernog turizma po čemu je Slovenija poznata jeste kulinarska ponuda na Bledu. Te ’slike raja’ nisu prirodne lepote, kulturne znamenitosti, gostoljublje, različite mogućnosti za noćenje i dobar osećaj gostiju, već svakodnevne i praznične bogate ponude koji su ogledalo jela i pića restorana, poslastičara, bifea i kafana, na turističkim farmama, vinotekama i pivnicama. Hrana i gastronomija su danas među vodećim motivima turizma u Sloveniji. Savremeni turista otići će sa Bleda ne samo punog stomaka već i otkrivanja i upoznavanja posebnosti kultura.

Vintgar

Lepote Bleda in Bohinja

Lepote Bleda

Vintgar

Bled i Vintgar

Bled sa svojom okolinom i prirodnim lepotama jedno je od najlepših Alpskih letovališta. Jedno od prvih stvari koje opazimo na Bledskom jezeru je sigurno Bledsko ostrvo. Ostrvo je dobro pokriven zelenilom, koje skoro u potpunosti skriva sve znamenitosti na njemu, koje privlače turiste: zvonik, crkvu i parohiju.

Prirodna lepota, svež vazduh, sunce i termalna voda nude idealne uslove za prijatan odmor ili aktivan odmor, jer sa svojom prelepom okolinom omogućavaju opuštanje koje utiče na dušu i telo. Zima na Bledu stvara posebnu lepotu. Snežni zamak i ostrvo, prelepi zimski pejzaži su slike Bleda koje se zauvek utisnu u sećanju. Prelepa priroda, sport, prijatna atmosfera, kulturni događaji i zabava, su pozivnica da provedete svoj odmor na Bledu. Jedna od sedam značajnosti i posebnosti modernog turizma po čemu je Slovenija poznata jeste kulinarska ponuda na Bledu.

Lepote Bohinja

 

Lepote Bohinja

Lepote Bohinja

Bohinj najveće slovenačko jezero, nalazi se u srcu Julijskih Alpi, u podnožju Triglava. Ističe se prirodnim lepotama i kulturno istorijskim spomenicima. Zaljubljenicima u zimske sportove, Bohinj nudi veliki broj kvalitetnih skijaških terena.

U Bohinj dolaze ljudi koji žele da kombinuju skijanje i dobar provod, jer u samom mestu postoji veliki broj restorana, diskoteka i trgovina, mada je i boravak kraj prelepog jezera već poseban doživljaj. Visoke planine, zelene šume, lepi planinski obronci i livade sa svojim prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim spomenicima, ljupkim selima i naselja sa hotelima, ugostiteljskim objektima i privatnim smještajem, nude gostima u Bohinju prijatan i nezaboravan doživljaj.

Idealne mogućnosti za odmor, Bohinj nudi tokom svih godišnjih doba. Dolina se  tokom zime pretvara u zimski sportski centar, a leti, najepši biser doline, Bohinjsko jezero, privlači kupače i zajedno sa Savom, kajakaše i pecaroše. Preporučuje se da obavezno posetite: slap Savice, korita Mostnice, ranč Mrcina.