Архиве ознака: france prešeren

Bled i France Prešeren

Bled i France Prešeren

Bled

Bled je naselje oko Bledskog jezera, spada među najlepše i najstarije turističke krajeve u Sloveniji. Leži na 504 m nadmorske visine usred slikovito transformisanog glečera. 2004. godine Bled je proslavio hiljadu godina postojanja. Zasluge za razvoj turizma pripisuju Arnoldu Rikiju, pioniru Bledskog banjskog turizma. Veliki uticaj na razvoj turizma imala je i izgradnja železničke pruge Klagenfurt-Trst. 1906. godine se na železničkoj stanici Bled-Jezero dovezao prvi voz sa Bohinjske železnice. Građani Bleda su prvi na teritoriji Slovenije dobili asfaltirane ulice, a 1914. godine je u tom kraju uvedena struja i vodovod.

Bled i France Prešeren

Bled i France Prešeren

Bled i France Prešeren

Stanovnici Bleda hvale se kako već više od 1.000 godina uživaju u najlepšem pogledu koji opisuju kao rajski, pozivajući se na stih najvećeg slovenačkog pesnika France Prešerna: „Ne postoji u Kranjskoj lepši kraj, ko s okolinom ovaj, što liči na raj.“

Bled sa okolinom i prirodnim lepotama je jedno od najlepših alpskih letovališta, značajno po blagom, zdravom klimom i termalnoj jezerskoj vodi. Lepota planina odslikava se na jezerskoj površini, sunce, mir i svež vazduh bude prijatne osećaje posetioca u svakom godišnjem dobu i pružaju idealne uslove za prijatan ili aktivan odmor. Bled privlači poslovne ljude, umetnike, sportiste, istraživače, rekreativce, mlade i stare, ljude iz celog sveta. Svojom lepotom ih očara pa se često rado vraćaju.

Kulinarska ponuda

Jedna od sedam značajnosti i posebnosti modernog turizma po čemu je Slovenija poznata jeste kulinarska ponuda na Bledu. Te ’slike raja’ nisu prirodne lepote, kulturne znamenitosti, gostoljublje, različite mogućnosti za noćenje i dobar osećaj gostiju, već svakodnevne i praznične bogate ponude koji su ogledalo jela i pića restorana, poslastičara, bifea i kafana, na turističkim farmama, vinotekama i pivnicama. Hrana i gastronomija su danas među vodećim motivima turizma u Sloveniji. Savremeni turista otići će sa Bleda ne samo punog stomaka već i otkrivanja i upoznavanja posebnosti kultura.