Архиве ознака: fitnes

Posebnost kardiovaskularnog fitnessa

Od svih vrsta aktivnosti koje spadaju u fitness, neke su ipak puno blagotvornije za zdravlje od drugih. Tako se pokazalo da se bavljenje kardiovaskularnim fitnessom najbolje odražava na naše zdravlje i dugoročno daje najbolje rezultate.

Kardiovaskularna izdržljivost pokazuje koliko nam tijelo može pružiti goriva tijekom fizičke aktivnosti kroz cirkulatorni i respiratorni sustav našega tijela. Kardiovaskularne aktivnosti one su aktivnosti zbog kojih nam se podiže brzina kucanja srca i ubrzava disanje kroz duži vremenski period. Te aktivnosti uključuju plivanje, brzo hodanje, trčanje ili vožnju biciklom. Pojedinci koji se redovito bave upravo ovim aktivnostima fizički su u boljoj formi kada je kardiovaskularna izdrživost u pitanju. Također, bitno je lagano započeti s tim aktivnostima i polako i postepeno povećavati intenzitet kako takav fitness ne bi imao kontra učinak za naše tijelo i zdravlje. Ovakva vrsta kardiovaskularnog fitnesa smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka pluća, dijabetesa, moždanog udara te mnogih drugih stanja.

Utjecaj kardiovaskularnog fitnesa na pluća i srce

Srce se mijenja i povećava svoj kapacitet nakon redovite tjelesne aktivnosti. Također, mnoga su istraživanja pokazala da različite sportske aktivnosti različito djeluju na srce. Sve vrste fizičke aktivnosti povećavaju njegovu sveukupnu veličinu, ali svaki oblik fitnessa drugačije djeluje na srce kada su manje promjene u pitanju. Tako će srce nekog veslača dobiti na izdržljivosti, a srce nekog nogometaša na snazi. Izdržljivost srca vidi se u povećanoj lijevoj i desnoj preklijtki, dok se snaga srca vidi u većem povećanju lijeve pretklijtke.

Dok se srce kroz duži period prilagođava na fizičku aktivnost, respiratorni sustav koji uključuje pluća nema toliko veliku mogućnost prilagodbe. Iako se funkcija pluća ne mijenja, kisik koji ulazi u tijelo koje se bavi fitnessom, iskorištava se potpunije i brže nego pluća čovjeka koji se ne bavi fitnessom. Razlike su malene i potrebno je oko stručnjaka kako bi se uočile ove male razlike, ali bavljenje fitnessom ključno je za dobro zdravlje i dug te kvalitetan život.

Fitnes trening od početak do kraja – kako to sve ide?

Jako često možemo od nekih pojedinaca čuti, da bi jako voljeli otići u fitnes, te tamo napraviti kakav dobar trening, ali ne idu, jer tamo još nikad nisu bili i nemaju pojma, kako sve to ide i što sve bi im trebalo za to. Pa eto, za sve one, koji imaju u glavi takva pitanja, napisat ćemo sve od početka do kraja, kako se može kvalitetno odraditi trening. A da bi to mogli, morate najprije u domaćom ormaru provjeriti, dali opšte imate sve potrebno, što će vam tamo trebati – na primjer neke čiste tenisice, jer u teretanu ne možete, ako one nisu čiste, pa nakon toga neke sportske majice, kratke hlače, torbu, u kojoj ćete sve to nositi, ručnik, bočicu za vodu i još što bi se našlo.

Provjerili ste ormare? Primijetili ste, da vam nešto od toga fali? Ako jeste, onda vam preporučujemo, da krenete u neki veliku sportsku trgovinu i nabavite sve potrebno, ako pak imate sve već kod kuče, onda spakirajte sve u torbu i krenite u neki fitnes centar, za kojeg znate, da je čist, uređen, da su im naprave kvalitetne, da rade i naravno, da u njemu nema prevelike gužve. Kad ćete jednom doći na ulaz, trebat će vam karta – sada imate na biranje – ako niste sigurni, da je ovo sport, sa kojim ćete se baviti sljedećih nekoliko godina, onda kupite možda samo kakvu dnevnu kartu, ako pak znate, da će vam se ovo sviđati, lupite onda po mjesečnoj, neograničenoj karti.

Kad imate kartu, krenite u garderobu, preobucite se, stavite na sebe sve što ste našli kod kuče i krenite na trening. Najprije zagrijavanje na biciklu ili na stazi za trčanje, pa nakon toga dolaze na red sve one ostale mašine, na kojima ćete raditi stvari za vaše mišiće. Ako nemate pojma, kako sve to ide i kako te naprave rade, potražite zaposlenog i neka vam razloži sve sitnice, te vas nauči osnove. Nakon mjesec ili dva, bit ćete već pravi majstor. Kad jednom sa treningom završite, samo se morate još istuširati i možete krenuti doma – sve je za vama i to je to, sa čime ćete se baviti narednih nekoliko dana, tjedna ili mjeseca!

Veče

Koja obuća je najbolja za fitnes?

Zamislite ljeto, plaža, sunce – vaše tijelo bilo je u formi, svakog dana ste trenirali u šumi, hodali po planinama, trčali, igrali nogomet sa prijateljima i radili nešto za sebe. Biti u pokretu vrlo je važno, jer tako vaše tijelo ostaje u formi, radite nešto za svoje zdravlje i naravno, družite se sa onima, koji se bave sa istim stvarima kao i vi. A kad ljeto završi, dan je sve kraći, vani niske temperature, samo oni najhrabriji i sa najviše volje i ljubavi do sporta ostaju u kretanju i odlaze na treninge. Neki još uvijek ostaju vani, a većina njih odlazi u dvorane ili u fitnes centrove. A kakva mora biti obuća i obuka za takav trening? Kao prvo, u fitnes centru jako je vruće, pa tako uvijek pazite, što stavljate na sebe, a pored toga, obucite se udobno i pazite, da ćete dobro izgledati.
Kao prvo, morate znati, da će vaš fitnes trening više ili manje biti na vrlo malom prostoru, što znači, da imate praktički sve kod ruke – na sebe stavite što manje stvari, da će vaše tijelo moći što bolje trenirati, sa sobom uvijek uzmite vodu i ručnik, a tenisice neka budu udobne, jer sa njima neće baš prehodati kilometre po betonu, planinama ili drugim terenima, već ćete više ili manje raditi nekoliko metara u jednu i drugu smjer, kad ćete mijenjati naprave, na kojima trenirate. Kad kažemo, da upotrebljavajte udobnu i kvalitetnu obuću to znači, da neka bude napravljena od dobrih materijala, od kakve dobre i poznate marke i da se u njoj dobro osjećate – jedino tako ćete sve svoje misli moći usmjeriti u trening, a ne na druge stvari, koje nosite na sebi.
Na kraju, kad ste pronašli ono, što ćete staviti na sebe, kad odete u fitnes, potrebno je razmišljati još o prehrani, koju ćete upotrebljavati prije i poslije fitnes treninga. Kvalitetna hrana omogućava vam, da nakon treninga nahranite svoje mišiće, da se oni što brže regeneriraju, rastu i odmore – jedino na takav način će vaše tijelo ostati u formi do tada, kad vani više neće biti snijega i mraza, pa ćete opet moči trenirati u prirodi i uživati uz sunce, zvuk ptica i drugih stvari, koje vam mogu poljepšati dan.

Asics obuča za trčanje

Obuća za fitnes centrove

Sport u prirodi je onaj, kojeg vole mnogi ljudi. Neki odlaze na trčanje, drugi sa prijateljima igraju nogomet ili košarku, a opet treći rade nešto potpuno drugo. Pored sportova u prirodi i na otvorenome opet postoje mnogi ljudi, koji odlaze u fitnes centrove, gdje u posljednje vrijeme možete pronaći mnoge različite oblike treniranja. Ako ste se odlučili, da ćete svoje tijelo razgibavati u fitnes centru, onda je svakako obavezno, da je obuća na vašim nogama uvijek čista. Najbolje je čak, da kupite neke tenisice, sa kojima ćete odlaziti samo u fitnes centar i nigdje više, tako će vaša obuća uvijek biti čista i primjerna za zatvoreni prostor.

Kad ljudi čuju, da trenirate u fitnes centru, onda svakako svi najprije pomisle, da dižete utege i da vam je cilj do ljeta dobiti hrpu mišića, kako bih na plaži izgledali super, ali nije sve baš tako. Kad nabavljate obuću za fitnes centar morate najprije znati, ili ćete hodati u fitnes i tamo dizati utege, ili ćete hodati na aerobiku, ili na neku drugu vrstu treniranja, koju možete odabrati u mnogim fitnes centrovima. Znači, kad ste odlučeni, sa čime ćete se baviti, onda morate kupiti obuću, koja će vam omogućiti, da trenirate kvalitetno, da se ne ozlijedite i da vaše noge odrade trening uspješno do kraja.

Kupiti neke tenisice najmanji je problem, jer ih za te svrhe možete naći u mnogim trgovinama gdje se prodaje obuća, ali pored toga, će vam za treniranje u fitnes centru biti potrebna i neka druga sportska oprema, kao što su kratke majice, kratke hlače, torba i još bih se moglo nešto naći, što će vam koristiti, da bih mogli nešto napraviti za svoje tijelo. Kad imate sve, potrebna vam je samo još mjesečna ili ljetna karta i već ste spremni, da počnete raditi nešto za sebe i da se vaš život promjeni na bolje.