Архиве ознака: fit tijelo

Posebnost kardiovaskularnog fitnessa

Od svih vrsta aktivnosti koje spadaju u fitness, neke su ipak puno blagotvornije za zdravlje od drugih. Tako se pokazalo da se bavljenje kardiovaskularnim fitnessom najbolje odražava na naše zdravlje i dugoročno daje najbolje rezultate.

Kardiovaskularna izdržljivost pokazuje koliko nam tijelo može pružiti goriva tijekom fizičke aktivnosti kroz cirkulatorni i respiratorni sustav našega tijela. Kardiovaskularne aktivnosti one su aktivnosti zbog kojih nam se podiže brzina kucanja srca i ubrzava disanje kroz duži vremenski period. Te aktivnosti uključuju plivanje, brzo hodanje, trčanje ili vožnju biciklom. Pojedinci koji se redovito bave upravo ovim aktivnostima fizički su u boljoj formi kada je kardiovaskularna izdrživost u pitanju. Također, bitno je lagano započeti s tim aktivnostima i polako i postepeno povećavati intenzitet kako takav fitness ne bi imao kontra učinak za naše tijelo i zdravlje. Ovakva vrsta kardiovaskularnog fitnesa smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka pluća, dijabetesa, moždanog udara te mnogih drugih stanja.

Utjecaj kardiovaskularnog fitnesa na pluća i srce

Srce se mijenja i povećava svoj kapacitet nakon redovite tjelesne aktivnosti. Također, mnoga su istraživanja pokazala da različite sportske aktivnosti različito djeluju na srce. Sve vrste fizičke aktivnosti povećavaju njegovu sveukupnu veličinu, ali svaki oblik fitnessa drugačije djeluje na srce kada su manje promjene u pitanju. Tako će srce nekog veslača dobiti na izdržljivosti, a srce nekog nogometaša na snazi. Izdržljivost srca vidi se u povećanoj lijevoj i desnoj preklijtki, dok se snaga srca vidi u većem povećanju lijeve pretklijtke.

Dok se srce kroz duži period prilagođava na fizičku aktivnost, respiratorni sustav koji uključuje pluća nema toliko veliku mogućnost prilagodbe. Iako se funkcija pluća ne mijenja, kisik koji ulazi u tijelo koje se bavi fitnessom, iskorištava se potpunije i brže nego pluća čovjeka koji se ne bavi fitnessom. Razlike su malene i potrebno je oko stručnjaka kako bi se uočile ove male razlike, ali bavljenje fitnessom ključno je za dobro zdravlje i dug te kvalitetan život.