Архиве ознака: bohinj slovenija

Bohinjsko jezero u Sloveniji

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero je najveće prirodno jezero u Sloveniji koje privlači goste tokom cele godine. Bohinj vam nudi mir i odmor tokom svih godišnjih doba, kao i obilje užitaka i relaksacije. Šetnje možete kombinovati sa razgledanjem kulturnih znamenitosti, takođe i u obliku tematskih izleta. Simbol Bohinja je svakako Bohinjsko jezero sa mostom i crkvom sv. Janeza. Na drugoj strani jezera, u Ukancu, nalazi se slap Savice visok 51 m, izvor Save Bohinjke, koji vredi posetiti. Bohinj je idealno polazište za kraće izlete i šetnje po uređenim putevima u dolini kao i za planinske i alpinističke ture.

Pećina ’Pod Babjim zobom’

Bohinjsko jezero u Sloveniji

Bohinjsko jezero

Iznad sela Bohinjska Bela i Kupljenik, nalazi se stena Jelovica. Na njenoj sredini nalazi se ulaz u pećinu koja se zove ’ispod Babinih zuba’ (Slovenački: ’pod Babjim zobom’), duga skoro 300 m. Po nekim izvorima ovo je druga najstarija pećina u Sloveniji, leži na 1008 m nadmorske visine, oblikovana je u toku ledenog doba, u vreme kada je voda sa Bohinjskog glečera prodirala u unutrašnjost Jelovice. Pećina je otkrivena je pre 200 godina kada je sasvim slučajno otkrio jedan od starosedeoca. Prvo turističko predstavljanje pećine bilo je pre drugog svetskog rata. Tada je pećina bila otvorena i dostupna svakome, a 1970. godine je počelo njeno opremanje ogradama, stepeništem i osvetljenjem. 1986. godine iskopan je prolaz do zadnjeg dela pećine, koji je dostupan posetiocima, a skoro otkriven deo jame u kome se nalaze neoštećeni kristali i kristalne lopte, koji su jedinstveni u Sloveniji, još uvek nisu otvorene za posetioce. Do pećine vode dva puta, put kroz šumu koji je kraći, strmiji i vodi do ulaza u samu pećinu, a drugi put počinje u selu Kupljenik kod crkve sv. Štefana, manje je strm i nudi vam razgledanje i prelepe pejzaže doline Save Bohinjke.

U netaknutoj prirodi Bohinjske doline, ispod skijališta Kobla, nalazi se Vodeni park Bohinj. Planski je osmišljen, pa je posebno prikladan i za starije osobe. Svi bazeni su polu-plivački (stabilni) i kao takvi podesni za razgibavanje u vodi. Temperatura bazena je 32°C, masažni whirlpooli su zagrejani na 36°C. Možete dodatno uživati u 14 različitih tematskih sauna, kao i u najrazličitijim wellness masažama i privlačnim opuštajućim tretmanima.