Архиве ознака: biciklizam

Mnogi biciklistički rekreativci su prešli u profesionalce

Mnogi rekreativci su krenuli s vožnjom bicikla iz drugačijih razloga. Neki su se na to odlučili zbog zdravlja, zbog skidanja kila, neki su jednostavno željeli biti u formi, a neki jednostavno vole voziti bicikl i ne razmišljaju o ostalim stvarima. A kod nekih je ta ljubav prema biciklizmu prerasla u nešto više. Pa su tako neki biciklistički rekreativci prešli u profesionalce te sada ujedno i uspijevaju nešto zaraditi od onoga što vole.

Sportski biciklizam

Postoji nekoliko vrsta sportskog biciklizma. Najpoznatiji je cestovni biciklizam. On se uglavnom vozi ulicama gradova koje su za to vrijeme zatvorene za promet. Ovakva vrsta biciklizma privlači i veliki broj gledatelja koji s različitih lokacija u gradu bodre natjecatelje. Neke utrke dugačke su svega nekoliko kilometara i traju svega nekoliko sati. No, postoje i one koje traju nekoliko dana i koje uključuju i odmor. Rezultati ostvareni tijekom svakog dana se zbrajaju te se na kraju dobije konačni pobjednik.

Daleko najpopularnija cestovna biciklistička utrka je Tour de France. Organizira se svake godine i to već više od 100 godina. Nije je bilo samo onih godina u vrijeme Svjetskih ratova. Iako su se u početku natjecali samo francuski biciklisti, zbog ogromne popularosti, danas se na ovoj utrci predstavljaju biciklisti iz svih dijelova svijeta. Samo sudjelovanje na ovoj utrci za mnoge je stvar prestiža i krajnji rezultat je manje bitan. Ukupna udaljenost koju biciklisti prijeđu u nekoliko dana trajanja utrke je preko 3500 km.

Osim cestovnog biciklizma, vrlo atraktivan je i pistovni biciklizam. Biciklisti se natječu u vožnji po kružnim pistama koje su postavljene pod nagibom. Ono što je karakteristično za ovakve utrke su velike brzine koje biciklisti postižu. No, s druge strane, zbog vrlo male udaljenosti između vozača, česti su i sudari. Za ovakve utrke koriste se posebni bicikli, koji su vrlo lagani kako bi se njima mogle postizati što veće brzine.

www.hervis.hr/store/Svijet-sporta/Biciklizam/c/2_rad

Dječji bicikli sadrže i razne dodatke

Proizvođači dječjih bicikala uvijek traže nove načine kako bi svoje modele učinili zanimljivijim i kako bi djeca birala upravo njihove modele. Budući da su danas gotovo svi dječji bicikli šarenih boja, to više nije dovoljno. Zato su se mnogi okrenuli postavljanju raznih dodataka na dječje bicikle kako bi ih učinili zanimljivijim.

Dodaci na dječjim biciklima

Mnogi dječji bicikli koje danas možete pronaći u trgovinama puni su raznih dodataka. Upravo ti dodaci ponekad će biti ključni element zbog kojeg ćete se vi ili vaše dijete odlučiti za određeni model. Jedan od najčešćih dodataka su razne košarice. Njih proizvođači postavljaju sa stražnje strane ili prednje, a ponekad ćete ih vidjeti i straga i sprijeda. Razlog zašto je ovaj dodatak tako popularan je što djeca tako imaju osjećaj da voze slične bicikle kao i njihovi roditelji, budući da bicikli za odrasle često imaju košaricu. No, dok košarica na biciklima za odrasle nerijetko služi za prijevoz raznih stvari, košarica na dječjim biciklima će često odlično poslužiti za prijevoz lutki i igračaka.

Dječji bicikli često na volanu sadrže i zvonce. Iako je riječ o vrlo jednostavnom i jeftinom dodatku, djeci se itekako sviđa. Također, zgodan dodatak su i razni dijelovi koji se montiraju na bicikl te ih okreće vjetar.

Pomoćni kotači

No, jedan od osnovnih dodataka koji ćete dobiti sa svakim dječjim biciklom za najmlađe su pomoćni kotači. Oni su montirani pokraj stražnjih kotača i pomoću njih će dijete lako održavati ravnotežu. Kako dijete bude postajalo sve bolje u vožnji, ti pomoćni kotači će se moći ukloniti te bi dijete uz vašu pomoć trebalo naučiti samostalno voziti bicikl. Nekoj djeci je potrebno više da nauče samostalno voziti bicikl, a nekoj manje. No, nikad ne biste svoje dijete trebali uspoređivati s drugom djecom niti ga forsirati da što prije samostalno vozi bicikl jer će to imati loš učinak na dijete.

Sve se više mladih bavi sportskim biciklizmom

Sve više mladih ljudi danas uživa u vožnji biciklom. Znaju da je to odlično za njihovo zdravlje te mnogima biciklizam postane sastavni dio života. Postoje i oni koji toliko zavole biciklizam da od rekreativnog biciklizma krenu na sportski biciklizam te od prvotnog hobija naprave puno više.

Povijest sportskog biciklizma

Sportski biciklizam u Europi se počeo razvijati polovicom 19. stoljeća. Prvi biciklistički klub u Europi osnovan je 1868.g. u Parizu pod nazivom „Veloce Club de Paris“. Iste godine je taj biciklistički klub u parku St. Cloud priredio prvu biciklističku utrku koja je bila duga 2 km. Imala je samo sedam sudionika, a pobijedio je Englez J. Moore. Taj biciklist nastavio se i dalje baviti biciklizmom te je već iduće godine pobijedio na prvoj cestovnoj biciklističkoj utrci, između Pariza i Rouena. U Parizu je 1900.g. osnovana i Međunarodna biciklistička unija.

Tour de France

Kada je riječ o biciklizmu, mnogi na sam njegov spomen odmah pomisle na biciklističku utrku Tour de France. To je jedna od najpoznatijih biciklističkih utrka koje se organizira svake godine i tako već od 1903.g. Nije se održavala samo u vrijeme Svjetskih ratova. U početku su se natjecali samo biciklisti iz Francuske, no s vremenom je utrka postajala sve popularnija pa se danas na njoj natječu najbolji biciklisti iz svih dijelova svijeta. Ruta ove popularne utrke se stalno mijenja pa svake godine predstavlja veliki izazov biciklistima. Utrka traje više dana te za vrijeme trajanja utrke biciklisti prijeđu oko 3500 km.

Biciklizam na Olimpijskim igrama

O velikoj popularnosti biciklizma govori i činjenica da je biciklizam dio Olimpijskih igara. Nije ga bilo u programu samo 1904.g. na Olimpijskim igrama u St. Louisu. Biciklizam je sve popularniji i među ženama te se brojne žene bave biciklizmom. Upravo zbog toga se od 1984.g. i žene natječu u biciklizmu na Olimpijskih igrama.