Архиве ознака: bicikli

Bicikli su u upotrebi već dugi niz godina

Povijest

Ono što je u povijesti prvi put povezano s izgledom i funkcionalnošću bicikla je naprava koju je 1817.g. u Njemačkoj izumio Karl von Drais. On je bio barun i kako je imao mnogo vrtova, on je tu napravu nazvao „stroj za hodanje“ koja mu je bila odlična pomoć pri oblilasku. Taj bicikl sastojao se od okvira na koji se moglo sjesti te od dva kotača sa svake strane. Okvir i kotači bili su izrađeni od drveta i ovaj bicikl nije imao nikakav mehanizam niti pedala već se pokretao isključivo odgurivanjem nogama.
Nešto kasnije, 1865.g. predstavljena je naprednija verzija bicikla kojemu su na prednji kotač bile postavljene pedale. Takvi bicikli još uvijek nisu imali nikakav mehanizam. Brojni inženjeri koji su nastavili raditi na njima, shvatili su da se povećanjem promjera prednjeg kotača mora upotrijebiti manje sile za vožnju. Tako su nastali bicikli s vrlo velikom promjerom prednjeg kotača i za njih se prvi put u povijesti upotrebljava naziv „bicikli“.
Idućih godina bicikli su sve više napredovali. Stvoreni su i oni na tri kotača, nazvani tricikli, a uskoro su biciklima dodani i lanac i zupčanik što je dovelo do toga da više nije bio potreban veliki prednji kotač već su oba kotača bila istog promjera. Velika inovacija prema stvaranju današnjih bicikala je bila ugradnja pneumatskih guma koje su pružile puno bolju udobnost u vožnji.

Bicikli u budućnosti

Bicikli su već danas puno napredovali u odnosu na nekadašnje prve modele. Zadnjih nekoliko godina, brojne tvrtke okrenule su se istraživanju i proizvodnji električnih bicikala koji bi mogli zamijeniti standardne bicikle. Razvoj tehnologije zasigurno će utjecati i na proizvodnju bicikala u budućnosti i biti će zanimljivo vidjeti kakvim ćemo se biciklima voziti za nekoliko godina.

Veče

bicikli

Na što sve morate paziti, kad se kupuju KTM bicikli?

Ako ste jedan od onih, koji imaju novca koliko žele, onda sljedeći redovi možda i nisu baš za vas, ako pak tu i tamo pogledate, da ne razbacujete svoj novac kroz prozor, onda čitajte dalje. Ovdje ćemo pisati o tome, na što sve morate paziti, kad kupujete KTM bicikl. Pitate se, zašto baš ovu marku? Postoje i mnoge druge, ali u posljednje vrijeme u Hrvatskoj i šire, sve više ljudi traži baš tu tvrtku, pa eto, napisat ćemo nešto o svemu tome. Znači, ako kupujete njihov proizvod, sigurni smo, da ste se super odlučili, jer kvaliteta ovdje nije sporna, pitanje je samo, dali ćete pravilno izabrati, da bi na kraju sve skupa što bolje odgovaralo onome, što želite i očekujete od kupljenog!
Kad smo već počeli sa novcem, idemo onda i nastaviti – danas, kad je Internet vladar svega, jako je jednostavno provjeriti, gdje se KTM bicikli mogu kupiti najpovoljnije. Sve što vam treba je, da malo pretražite Google i razne stranice i brzo ćete vidjeti, da se samo za nekoliko minuta može uštedjeti jako puno novca. Odmah, kad nađete stranicu, gdje su cijene normalne i ne pretjerane, počnite tražiti pravi model za vas – kod ovoga je jako bitno, da opšte znate gdje i kako ćete se voziti. Tražite nešto za cestu ili za šume? Tražite nešto za na posao ili za u grad? Sve su to sitnice, koje morate znati, kada birate – na primjer, za vožnju po cesti na trebaju vam amortizeri, pa zašto bi ih onda kupovali?
Kad jednom riješite i taj problem, onda krenite na to, kakvu opremu tražite – ako ste biciklist, kojemu samo malo još fali do profesionalca, onda će vam biti jako bitno, da odaberete što bolju opremu – kočnice, kormilo, težinu samog bicikla i slično. Sve to će vam značiti, da ćete kod vožnje biti puno sigurniji, a naravno i to, da ćete u vožnji puno više uživati. Ako pak ste amater, koji će na bicikl sjesti samo do grada i krenuti na sladoled, onda vam to sve skupa i nije tako važno – odaberite nešto jeftino i osnovno i zadovoljit ćete vaše potrebe!

bicikli

Bicikli i svi dodaci koji će vam trebati uz njih

Jako često možete u društvu čuti, kad netko kaže, da voli prirodu i da bi voli biti više u njoj. Ako je tome tako, onda je vrlo dobro rješenje za to, da se nabave bicikli, jer sa njima je sve puno jednostavnije. Ako volite prirodu, onda vjerojatno nećete kupiti takvog sa uskim kotačima, sa kojima se možete voziti samo po cestama, već takvog, koji ima široke kotače i sa njima ćete se moči voziti po šumama, travama, poljskim putevima i bilo gdje ćete vi to poželjeti. Ali ipak, ako ste odlučili, da ćete na ovaj način uživati u prirodi, onda morate znati, da će vam pored tog osnovnog proizvoda, trebati i mnogi drugi, bez kojih praktički ne možete – razni dodaci!

Znači, kupili ste bicikl – glavnu stvar imate ali da bi je mogli što bolje i kvalitetnije upotrebljavati, potrebni će vam biti još neki dodaci. Za početak su ovdje sigurno različite majice i hlače, u kojima možete krenuti na put. Kod njih je jako bitno, da znate, da moraju one biti napravljene od pravilnih materijala – kao prvo, kod tog sporta ćete uvijek biti na vjetru i kao drugo, kod tog sporta ćete se znojiti. Znači, birajte materijale, koji ne propuštaju puno vjetra i koji se naravno jako brzo suše! Pored te odjeće, tu su i cipele, koje ćete nositi na nogama – modela ima tu jako puno, pa će vam biti najbolje, da odaberete takvog, koji će biti primjeran za vas!

Naravno, to svakako nije sve – kod ovog sporta postoji jako puno malih sitnica, koje na prvi pogled ne izgledaju bitne, a u stvari su jako bitne – na primjer flašica za vodu. Ako ćete na dugom putu biti žedni, to se neće završiti dobro, pa iz toga razloga imajte uvijek sa sobom dovoljno vode. Pored flašice, tu je još jedna stvar, koja vam može jako dobro pokazati, u kakvom je stanju vaše tijelo, a to je sat za na ruku, koji mjeri događanje vašeg srca! Sve to su sitnice ali one mogu biti jako važne, da riješe vaš dan i vaše užitke, kad ste negdje u prirodi i uživate. Nemojte si dozvoliti, da vas bilo što spriječi u vašim lijepim trenucima!

bicikli

Bicikli na internetu – može ih se tako kupiti?

Svakog dana, na svakom koraku, netko nam barem jednom reče, da moramo živjeti zdravo. Bilo kuda dođemo, svugdje oglasi, da morate napraviti nešto za svoje tijelo. Ako je već tome tako, onda stvarno morate i vi početi sa tim stvarima, ali kako? Neki se odluče, da će početi trčati, drugi nazovu prijatelja, pa sa njime odigraju tu i tamo koju partiju tenisa, a ima i takvih, koje vesele bicikli. Ako ste i vi jedan od tih, koji se vole voziti okolo, onda morate brzo provjeriti, ako je sa onim što imate sve uredu – dali kočnice rade, dali su gumije tvrde, dali je kormilo dovoljno visoko nastavljeno. Ako primijetite, da ništa od toga nije kako bi moralo biti, možda vam treba nešto novo!
Ako ste se na primjer prije desetak ili još više godina odlučili za kupovinu novog bicikla, sve skupa i nije bilo baš tako jednostavno, jer ih nisu imale sve trgovine na zalihama u takvim količinama, kao što ih imaju danas. Ali ako ćete danas u koji veći centar, gdje se nalaze i trgovine sa sportskom opremom, stvarno ćete moći birati po bojama, veličinama, cijeni i još čime! Pored svih tih centrova, danas se može nešto takvu pogledati i kupiti preko interneta – ali kako to izvesti, ako nemate pojma, dali će vam bicikl odgovarati. U takvim okolnostima možda vam je najbolje, da se naručite na testnu vožnju, odete do prodavača, kad vas on nazove i probate ono, što ste na internetu vidjeli.
Ali sada se sigurno pitate, što ste profitirali, ako ste se naručili na testnu vožnju? U svim fizičkim trgovinama nema baš mjesta za stotine proizvoda, a na internetu ograničenja nema, pa ako se odlučite, da želite isprobati neki model, kojeg nemaju na zalihi, mogu vam ga naručiti, a vi odete do njih tek tada, kad će ga dobiti i kad će vas obavijestiti, da ga imaju. Sada vidite, kako jednostavno idu sve te stvari danas? Pa eto, ako želite sjesti na nešto novo, upalite kompjuter, pretražite Internet i potražite nešto za sebe!

Više