Архиве категорија: sport

Traka za trčanje omogućava treniranje bilo kada

Trčanje je jedan od najpopularnijih načina treniranja danas. Želite li jednostavno i udobno trenirati i kada je vani hladno, kišno ili pak prevruće, onda je dobro ulaganje i traka za trčanje koja vam omogućuje da cijeli trening obavite u sigurnosti i udobnosti vlastita doma!

Traka za trčanje

Srce trake za trčanje

Motor je srce svake trake za trčanje, njen glavni pokretač i najvažniji dio. Jačina motora odredit će koliko traka za trčanje brzo može raditi, ali i koliko će ona biti bučna dok radi. Ovaj je podatak posebno bitan živite li u zgradi, jer rad trake za trčanje lako može smetati sustanarima, ako je ona jako bučna. Razmislite o tome za što ćete koristiti traku za trčanje. Planirate li samo lagani jogging, ne treba vam jednako jak motor kao i za teške i intenzivne treninge na većoj brzini.

Bolje za zglobove

Jedan od razloga zašto se trčanje po traci za trčanje često predlaže ljudima s povišenom tjelesnom masom je i zato što većina traka za trčanje ima neki sustav ublaživanja udaraca tijekom trčanja. To znači da će stres na zglobove tijekom treninga biti manji, što je dobro jer trčanje može biti itekako teško za koljena. Postoje razni sustavi ublaživanja udaraca na traci za trčanje, od opruga, gume pa sve do tvrde pjene. Najbolja je kombinacija pjene i gume koja najviše ublažava udarac, ali i čini trčanje tišim.

Kontrola treninga

Kontrola brzine i težine treninga veoma je bitna na trakama za trčanje. Što više mogućnosti imate, to ćete različitije moći koristiti traku. Standardni kompjuter na traci za trčanje omogućuje kontrolu nad brzinom trake i nagibom, kao i uvid u prijeđenu udaljenost, potrošnju kalorija i brzinu otkucaja srca. Ako želite pomoć u treningu, neke trake za trčanje dolaze s programima treninga koji automatski određuju brzinu i nagib, kao i individualizacijom treninga koja trening prilagođava vašim ciljevima, visini, težini i dobi.

Više različitih vrsta ženskih bicikala

Pogledate li ponudu neke trgovine koja prodaje bicikle, uočit ćete tri osnovne vrste bicikala. To su dječji, muški i ženski bicikli. Pogleda li se pobliže ponuda bicikala iz svake od tih kategorija, muški i ženski bicikli se mogu podijeliti u još nekoliko manjih kategorija. Također, određeni bicikli namijenjeni su za profesionalnu uporabu, odnosno u natjecateljske svrhe, dok su ostali namijenjeni u rekreativne svrhe.

Ženski brdski bicikl

Tri osnovne vrste ženskih bicikala

Ženski bicikli mogu se podijeliti u tri osnovne skupine, ovisno o tipu terena za koji su namijenjeni. Sve žene koje bicikl planiraju koristiti samo povremeno, za vožnju po gradu ili povremeno za neke duže dionice, najzadovoljnije će biti s gradskim biciklom. Riječ je o biciklu koji često posjeduje i razne korisne dodatke, poput blatobrana za vožnju pri mokrim uvjetima, ali i rado viđenu košaricu za namirnice s prednje ili stražnje strane. Što se tiče voznih svojstava, gradski ženski bicikli bit će odlični za većinom kraće vožnje po gradu, ali dobro će poslužiti i za nešto duže cestovne vožnje.

Za žene koje vole duže vožnje po cesti, najbolji izbor su cestovni ženski bicikli. Riječ je o biciklima koji u većini slučajeva nemaju većinu dodataka koje ima gradski, sve s ciljem kako bi bili što lakši. No, upravo zbog toga će duže vožnje po cesti na ovakvim biciklima biti pravo zadovoljstvo.

Žene koje ipak najviše uživaju u vožnji po prirodi, moraju se odlučiti za brdski bicikl, često poznatiji pod engleskim nazivom „mountain bike“. To je bicikl koji također ne posjeduje razne nepotrebne dodatke, ali posjeduje puno bolje amortizere i pojačani okvir. A upravo to je potrebno kako bi bicikl izdržao sve napore na raznim neravnim terenima.

Stoga, prilikom kupnje ženskog bicikla, prvo svakako odlučite po kojem se terenu planirate najviše voziti te tek onda prema tome krenite u trgovinu i odlučite se za jednu od tri osnovne vrste.

Asics patike su mnogima omiljeni komad obuće

Danas na tržištu postoji mnoštvo različitih brendova koji proizvode sportsku opremu, a mnogima od njih su upravo patike najprodavaniji proizvod. Nekada se na tržištu nije moglo pronaći mnoštvo različitih modela patika, no danas je situacija bitno drugačija. Upravo zbog velike potražnje, proizvođači se stalno trude predstaviti nešto zanimljivo, inovativno. A jedan od trendova pri proizvodnji tenisica se svakako odnosi na proizvodnju tenisica za razne namjene. A upravo tvrtka Asics i Asics patike za razne namjene su među vodećim na tom polju.

asics tenisice

Asics – tenisica za razne namjene

Raznolikost Asics patika

Asics patike koje možete pronaći na tržištu razlikuju se po svojoj namjeni. Svakako najveći broj Asics patika odnosi se na one za svakodnevno nošenje, koje su često poznatije i po nazivu „casual“. Radi se o patikama izrađenim od lakših materijala kako bi bile što udobnije za često hodanje, a kako se ujedno i noge ne bi pretjerano znojile.

Svi koji se bave nekim sportom, znaju koliko je bitno imati kvalitetne patike. Tako u trgovinama danas možete pronaći Asics patike za razne sportove, primjerice nogomet. Isto tako, patike za pojedini sport se također razlikuju. Kada je riječ o nogometu, možete birati Asics patike za mali i veliki nogomet. One za veliki nogomet se često nazivaju i kopačke i one s donje strane imaju čepove koji pomažu pri igri na travi. S druge strane, Asics patike za mali nogomet izrađene su od čvrstih materijala, a donji dio im je izrađen od materijala koji sprječava klizanje.

Veliki raspon cijena

Asics patike se, osim po velikom broju raznolikih modela, razlikuju i po cijeni. Asics svake godine na tržište izbacuje mnoštvo novih modela svojih patika te je njihova cijena uvijek visoka. No, s druge strane, starijim modelima se onda često smanjuje cijena pa ukoliko vam nije bitno da kupite najnoviji model, možete po odličnoj cijeni kupiti neki stariji model.

Posebnost kardiovaskularnog fitnessa

Od svih vrsta aktivnosti koje spadaju u fitness, neke su ipak puno blagotvornije za zdravlje od drugih. Tako se pokazalo da se bavljenje kardiovaskularnim fitnessom najbolje odražava na naše zdravlje i dugoročno daje najbolje rezultate.

Kardiovaskularna izdržljivost pokazuje koliko nam tijelo može pružiti goriva tijekom fizičke aktivnosti kroz cirkulatorni i respiratorni sustav našega tijela. Kardiovaskularne aktivnosti one su aktivnosti zbog kojih nam se podiže brzina kucanja srca i ubrzava disanje kroz duži vremenski period. Te aktivnosti uključuju plivanje, brzo hodanje, trčanje ili vožnju biciklom. Pojedinci koji se redovito bave upravo ovim aktivnostima fizički su u boljoj formi kada je kardiovaskularna izdrživost u pitanju. Također, bitno je lagano započeti s tim aktivnostima i polako i postepeno povećavati intenzitet kako takav fitness ne bi imao kontra učinak za naše tijelo i zdravlje. Ovakva vrsta kardiovaskularnog fitnesa smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka pluća, dijabetesa, moždanog udara te mnogih drugih stanja.

Utjecaj kardiovaskularnog fitnesa na pluća i srce

Srce se mijenja i povećava svoj kapacitet nakon redovite tjelesne aktivnosti. Također, mnoga su istraživanja pokazala da različite sportske aktivnosti različito djeluju na srce. Sve vrste fizičke aktivnosti povećavaju njegovu sveukupnu veličinu, ali svaki oblik fitnessa drugačije djeluje na srce kada su manje promjene u pitanju. Tako će srce nekog veslača dobiti na izdržljivosti, a srce nekog nogometaša na snazi. Izdržljivost srca vidi se u povećanoj lijevoj i desnoj preklijtki, dok se snaga srca vidi u većem povećanju lijeve pretklijtke.

Dok se srce kroz duži period prilagođava na fizičku aktivnost, respiratorni sustav koji uključuje pluća nema toliko veliku mogućnost prilagodbe. Iako se funkcija pluća ne mijenja, kisik koji ulazi u tijelo koje se bavi fitnessom, iskorištava se potpunije i brže nego pluća čovjeka koji se ne bavi fitnessom. Razlike su malene i potrebno je oko stručnjaka kako bi se uočile ove male razlike, ali bavljenje fitnessom ključno je za dobro zdravlje i dug te kvalitetan život.

kopački za nogomet

Nogomet – svjetski sport broj jedan

Nogomet je jedan od najpopularnijih sportova na svijetu. Da sada upalite svoj televizor, vrlo lako biste pronašli tv program koji ima direktan prijenos neke utakmice, što se teško može reći za i jedan drugi sport. Slavni nogometaši redovita su lica na reklamama i simboliziraju uspješnost, snagu te financijski prosperitet. Upravo te reklame te dostupnost samog sporta doprinose tome da nogomet ostane pri vrhu popularnosti sporta, ako ne i vječiti broj jedan.Zbog toga sve više i naših najmlađih pokazuje interes da trenira nogomet i ostvari neke rezultate.

Pravila igre za neznalice

Za one koji počinju trenirati nogomet, djecu te pojedince koji se uopće ne razumiju u pravila igre slijedi kratki opis igre. Dakle, nogomet igraju dvije ekipe. Nalaze se na velikoj travnatoj površini koja je posebno oslikana. Na svakoj strani nogometnog terena nalazi se gol. Cilj igre je što više lopti strpati u protivnički gol. Svaka ekipa sastoji se od 10 igrača na terenu te jednog koji stoji na golu te pokušava spriječiti da lopta završi u njemu. Vrlo često je golman taj koji određuje ishod utakmice, pogotovo kada ostali igrači zakažu te dozvole da protivnički tim loptu progura toliko blizu njihovog gola. Vremensko trajanje igre je 90 minuta, što uključuje dva poluvremena po 45 minuta. Također postoji i pauza od 15 minuta, odnosno poluvrijeme. Često se igraju i produžeci, kada je rezultat izjednačen. Ti produžeci psihički su najteži za igrače, pogotovo jer je to dodatak na 90 minuta trčanja te su tada već poprilično fizički iscrpljeni. Loptu se u nogometu može dodirivati isključivo nogom, glavom i ostalih dijelovima tijela, ali nipošto rukom. Dodiri rukom se kažnjavaju, a to je posao suca koji je na terenu zajedno s igračima te prati utakmicu. Postoje još i pomoćni suci koji stoje sa strane i prate druge detalje. Sve navedeno spada u osnovna pravila nogometa.

Uživajte u noćnom skijanju na Pohorju

Mariborsko Pohorje nosi titulu jednog od najpopularnijih slovenskih skijališta. Stoga, očekuje se da skijanje na Pohorju bude jedno nevjerojatno iskustvo, ali da se uz samo skijanje nude razni drugi skijaški, ali i sadržaji koji nemaju veze samo sa skijanjem. A jedno od vrlo zanimljivih iskustava koje možete doživjeti, ako se odlučite za skijanje na Pohorju, je i noćno skijanje.

Noćno skijanje

Za noćno skijanje potrebna je staza koja je potpuno osvjetljena reflektorima. Mnoga skijališta nemaju takve osvjetljene staze pa samim time niti nemaju mogućnost noćnog skijanja. A Pohorje je otišlo korak dalje te svojim skijašima nudi stazu dugačku čak 10 km namijenjenu noćnom skijanju. To je ujedno i najduža staza takve vrste u Europi te privlači jako veliki broj skijaša svake godine. A mnogi skijaši slažu se da je noćno skijanje itekako posebno i da bi ga svakako trebalo isprobati. Noću su temperature još niže pa i to još bolje pridonosi zimskom ugođaju. A osim toga, skijanje na Pohorju po noći, po stazi potpuno osvijetljenoj, dok je svuda oko vas mrak, zaista će biti doživljaj koji ćete dugo pamtiti.

Oprema za skijanje

Nemate li svoju opremu za skijanje, a došli ste na skijanje na Pohorju, ne morate se ništa brinuti. Bez obzira za koji se skijaški centar odlučili, moći ćete na licu mjesta iznajmiti svu potrebnu opremu. Mnogi koji dolaze tek povremeno na skijanje na Pohorju, opremu isključivo iznajmljuju i ne razmišljaju o kupovinu svoje vlastite. To im se financijski puno više isplati. Naravno, oprema koje se iznajmljuje nije one kvalitete poput one kakvu biste mogli sami kupiti. No, za rekreativne skijaše, oprema koja se iznajmljuje će biti i više nego dovoljna.

Zato bez obzira imate li opremu ili ne, jednostavno dođite na Pohorje i uživajte u raznim zimskim radostima koje vam se tamo nude, sigurno se nećete razočarati.

Uživajte u raznim aktivnostima na skijalištima u Sloveniji

Neke obitelji svake godine imaju problema s odabirom svoje destinacije za odmor. Neki ljeti vole otići u toplije krajeve, okupati se u moru ili se razmaziti u nekim termama, wellness uslugama i slično. Drugi pak radije propuštaju te ljetne radosti i zimi odlaze na skijaške destinacije gdje uživaju u skijanju, sanjkanju i drugim zanimljivostima. Odlazite li u Sloveniju i ako od skijališta u Sloveniji odaberete Roglu, zimi ćete moći uživati u jednom i drugom.

Rogla nudi više od ostalih skijališta

Brojna skijališta u Sloveniji nude jako puno usluga za skijaše, no Rogla je po nečem specifična. Naime, Rogla nudi ono što i svi ostali po pitanju zimskih aktivnosti, od mnoštva različitih staza, odličnog smještaja, brojnih kafića i restorana, no nudi još nešto što će mnogima biti razlog zašto će se zaputiti baš tamo. U neposrednoj blizini Rogle, nalaze se i terme Zreće. Tako odlaskom na skijanje dobivate još i mogućnost da se koristite uslugama termi. U to spadaju nezaobilazni bazeni s termalnom vodom, ali i vrlo veliki izvor raznovrsnih wellness usluga. Svi oni koji već dugo odlaze na skijanje, znaju da unatoč tome što uživaju na snijegu tijekom dana, navečer osjećaju umor. A nema ništa boljeg za liječenje umora od opuštanja tijela u bazenima ili poneke masaže ili odlaska u saunu o sklopu wellness usluga.

Upravo zbog toga, kada se usporede skijališta u Sloveniji, nije ni čudo da Rogla postaje sve češći odabir mnogih skijaša. Tamo možda nećete pronaći vrlo dugačke staze od nekoliko kilometara kao u nekim drugim skijalištima, no mogućnost boravka u termama u neposrednoj blizini će to itekako nadoknaditi. Upravo zbog toga, brojne agencije nude kupovinu turističkih aranžmana koji uključuju boravak u Rogli i termama Zreče, odnosno kartu za oba objekta. Kupovinom takvih paketa ćete dodatno uštedjeti jer nećete morati kupovati pojedinačne karte.

www.rogla.eu/hr/sto-ciniti/zimi/skijanje-i-daskanje

Mnogi biciklistički rekreativci su prešli u profesionalce

Mnogi rekreativci su krenuli s vožnjom bicikla iz drugačijih razloga. Neki su se na to odlučili zbog zdravlja, zbog skidanja kila, neki su jednostavno željeli biti u formi, a neki jednostavno vole voziti bicikl i ne razmišljaju o ostalim stvarima. A kod nekih je ta ljubav prema biciklizmu prerasla u nešto više. Pa su tako neki biciklistički rekreativci prešli u profesionalce te sada ujedno i uspijevaju nešto zaraditi od onoga što vole.

Sportski biciklizam

Postoji nekoliko vrsta sportskog biciklizma. Najpoznatiji je cestovni biciklizam. On se uglavnom vozi ulicama gradova koje su za to vrijeme zatvorene za promet. Ovakva vrsta biciklizma privlači i veliki broj gledatelja koji s različitih lokacija u gradu bodre natjecatelje. Neke utrke dugačke su svega nekoliko kilometara i traju svega nekoliko sati. No, postoje i one koje traju nekoliko dana i koje uključuju i odmor. Rezultati ostvareni tijekom svakog dana se zbrajaju te se na kraju dobije konačni pobjednik.

Daleko najpopularnija cestovna biciklistička utrka je Tour de France. Organizira se svake godine i to već više od 100 godina. Nije je bilo samo onih godina u vrijeme Svjetskih ratova. Iako su se u početku natjecali samo francuski biciklisti, zbog ogromne popularosti, danas se na ovoj utrci predstavljaju biciklisti iz svih dijelova svijeta. Samo sudjelovanje na ovoj utrci za mnoge je stvar prestiža i krajnji rezultat je manje bitan. Ukupna udaljenost koju biciklisti prijeđu u nekoliko dana trajanja utrke je preko 3500 km.

Osim cestovnog biciklizma, vrlo atraktivan je i pistovni biciklizam. Biciklisti se natječu u vožnji po kružnim pistama koje su postavljene pod nagibom. Ono što je karakteristično za ovakve utrke su velike brzine koje biciklisti postižu. No, s druge strane, zbog vrlo male udaljenosti između vozača, česti su i sudari. Za ovakve utrke koriste se posebni bicikli, koji su vrlo lagani kako bi se njima mogle postizati što veće brzine.

www.hervis.hr/store/Svijet-sporta/Biciklizam/c/2_rad

Aplikacije za trčanje se prilagođavaju vama

Trčanje spada u vrlo jednostavnu aktivnost, koju možete dodatno unaprijediti korištenjem tehnologije. Budući da danas jako mnogo ljudi posjeduje pametne telefone na koje se mogu instalirati razne aplikacije, bilo je pitanje vremena kada će se na njima pojaviti i aplikacije za trčanje.

Instalacija aplikacija za trčanje

Kao i sa raznim drugim aplikacijama, dostupne su razne aplikacije za trčanje za pametni telefon. Isto tako, ove aplikacije dostupne su i za različite operativne sustave na pametnim telefonima. Dva daleko najpoznatija operativna sustava su Android i iOS, koji se koristi na iPhone uređajima. Za instalaciju aplikacije za trčanje na pametnih telefonima na Androidu, dovoljno je uputiti se u njihovu „Trgovinu Play“ te od tamo preuzeti željenu aplikaciju. S druge pak strane, imate li iPhone, aplikaciju ćete preuzeti pomoću iTunesa.

Odabir aplikacije za trčanje

Zbog velike konkurencije među tvrtkama koje proizvode aplikacije, nerijetko ćete naići na jako mnogo različitih aplikacija za istu namjenu. Isti je slučaj i s aplikacijama za trčanje. Više manje sve rade isto, razlikuju se uglavnom u dizajnu te ponekim dodatnim opcijama. Većina aplikacija za tračanje je besplatna, dok se kod nekih plaća korištenje nekih dodatnih mogućnosti. Ako se po opisu aplikacije i slikama ne možete odlučiti, jednostavno preuzmite aplikaciju za trčanje na svoj pametni telefon i isprobajte ju. Najbolje je isprobati ju u stvarnim uvjetima, odnosno tijekom trčanja. Kada pronađete aplikaciju za trčanje koja vam po svemu odgovara, od dizajna, mogućnosti koje su vam potrebne i slično, nju zadržite, a ostale nepotrebne aplikacije deinstalirajte.

Imajte na umu da za pravilan rad aplikacije morate omogućiti GPS funkciju na pametnom telefonu. Na nekim telefonima je ta opcija uključena automatski, dok ćete ju na nekim uređajima morati ručno uključiti. Ukoliko to ne učiniti, aplikacija za trčanje vam neće ispravno raditi jer se ona oslanja na podatke o lokaciji koje dobiva putem GPS sustava.

Više

Dječji bicikli sadrže i razne dodatke

Proizvođači dječjih bicikala uvijek traže nove načine kako bi svoje modele učinili zanimljivijim i kako bi djeca birala upravo njihove modele. Budući da su danas gotovo svi dječji bicikli šarenih boja, to više nije dovoljno. Zato su se mnogi okrenuli postavljanju raznih dodataka na dječje bicikle kako bi ih učinili zanimljivijim.

Dodaci na dječjim biciklima

Mnogi dječji bicikli koje danas možete pronaći u trgovinama puni su raznih dodataka. Upravo ti dodaci ponekad će biti ključni element zbog kojeg ćete se vi ili vaše dijete odlučiti za određeni model. Jedan od najčešćih dodataka su razne košarice. Njih proizvođači postavljaju sa stražnje strane ili prednje, a ponekad ćete ih vidjeti i straga i sprijeda. Razlog zašto je ovaj dodatak tako popularan je što djeca tako imaju osjećaj da voze slične bicikle kao i njihovi roditelji, budući da bicikli za odrasle često imaju košaricu. No, dok košarica na biciklima za odrasle nerijetko služi za prijevoz raznih stvari, košarica na dječjim biciklima će često odlično poslužiti za prijevoz lutki i igračaka.

Dječji bicikli često na volanu sadrže i zvonce. Iako je riječ o vrlo jednostavnom i jeftinom dodatku, djeci se itekako sviđa. Također, zgodan dodatak su i razni dijelovi koji se montiraju na bicikl te ih okreće vjetar.

Pomoćni kotači

No, jedan od osnovnih dodataka koji ćete dobiti sa svakim dječjim biciklom za najmlađe su pomoćni kotači. Oni su montirani pokraj stražnjih kotača i pomoću njih će dijete lako održavati ravnotežu. Kako dijete bude postajalo sve bolje u vožnji, ti pomoćni kotači će se moći ukloniti te bi dijete uz vašu pomoć trebalo naučiti samostalno voziti bicikl. Nekoj djeci je potrebno više da nauče samostalno voziti bicikl, a nekoj manje. No, nikad ne biste svoje dijete trebali uspoređivati s drugom djecom niti ga forsirati da što prije samostalno vozi bicikl jer će to imati loš učinak na dijete.