Архиве категорија: Patike

Japanke Havaianas za udoban hod ljeti

Ljeti, kada sunce itekako zagrije, mnogi svoju dotadašnju obuću zamijene onom ljetnom – japanke. Tako se najčešće tenisice, cipele i slična obuča mijenja sa sandalama, japankama, itd. Iako postoje brojni komadi obuće koji se mogu nositi ljeti, japanke su omiljena obuća mnogim muškarcima i ženama, a također ih vole nositi i djeca. Vrlo su jednostavnog dizajna, a ujedno su vrlo jednostavne za obuvanje i udobne za nošenje. Sastoje se od gazišta i trake koja ide između prsta i drži ih na nogama. Zbog takvog dizajna, gotovo da imate osjećaj da hodate bosi, a stopala su vam istovremeno dobro zaštićena. Brojni proizvođači ih proizvode, no mnogi imaju svoje favorite. Upravo japanke Havaianas su mnogima omiljene.

havaianas japanke

Modeli za velike i male

Japanke Havaianas su karakteristične i po tome što su dostupne i za odrasle i djecu, kao i da su dostupne za oba spola. Iako su nekada možda smatralo da japanke uglavnom više nose žene, taj trend se danas promijenio i japanke vole podjednako nositi i jedni i drugi. Možda su za to zaslužne i japanke Havaianas zbog svog vrlo atraktivnog izgleda, kao i iznimne kvalitete. Naime, upravo japanke Havaianas mogu se pronaći u mnoštvo različitih boja, ali i uzoraka. Oni koji vole nešto decentnije modele mogu se odlučiti za jednobojne modele koji će lako uskladiti s ostatkom odjeće. A oni koji pak vole nešto življe boje i uzorke, također će imati što izabrati. Dostupne su i japanke Havaianas čije je gazište oslikano raznim zanimljivim uzorcima te sa šarenim trakama koje idu između prsta.

Djeca će također lako pronaći idealni model jer su modeli namijenjeni djeci izrazito atraktivni. Tome svakako doprinose živopisne boje, kao i slike brojnih likova iz dječjih omiljenih crtanih filmova i ostalog. Zbog toga nije rijetkost vidjeti cijele obitelji, od odraslih do djece, kako šetaju i ponosno pokazuje svoje japanke Havaianas.

 

Asics patike su mnogima omiljeni komad obuće

Danas na tržištu postoji mnoštvo različitih brendova koji proizvode sportsku opremu, a mnogima od njih su upravo patike najprodavaniji proizvod. Nekada se na tržištu nije moglo pronaći mnoštvo različitih modela patika, no danas je situacija bitno drugačija. Upravo zbog velike potražnje, proizvođači se stalno trude predstaviti nešto zanimljivo, inovativno. A jedan od trendova pri proizvodnji tenisica se svakako odnosi na proizvodnju tenisica za razne namjene. A upravo tvrtka Asics i Asics patike za razne namjene su među vodećim na tom polju.

asics tenisice

Asics – tenisica za razne namjene

Raznolikost Asics patika

Asics patike koje možete pronaći na tržištu razlikuju se po svojoj namjeni. Svakako najveći broj Asics patika odnosi se na one za svakodnevno nošenje, koje su često poznatije i po nazivu „casual“. Radi se o patikama izrađenim od lakših materijala kako bi bile što udobnije za često hodanje, a kako se ujedno i noge ne bi pretjerano znojile.

Svi koji se bave nekim sportom, znaju koliko je bitno imati kvalitetne patike. Tako u trgovinama danas možete pronaći Asics patike za razne sportove, primjerice nogomet. Isto tako, patike za pojedini sport se također razlikuju. Kada je riječ o nogometu, možete birati Asics patike za mali i veliki nogomet. One za veliki nogomet se često nazivaju i kopačke i one s donje strane imaju čepove koji pomažu pri igri na travi. S druge strane, Asics patike za mali nogomet izrađene su od čvrstih materijala, a donji dio im je izrađen od materijala koji sprječava klizanje.

Veliki raspon cijena

Asics patike se, osim po velikom broju raznolikih modela, razlikuju i po cijeni. Asics svake godine na tržište izbacuje mnoštvo novih modela svojih patika te je njihova cijena uvijek visoka. No, s druge strane, starijim modelima se onda često smanjuje cijena pa ukoliko vam nije bitno da kupite najnoviji model, možete po odličnoj cijeni kupiti neki stariji model.

Patike su mnogima omiljeni komad obuće

Patike su bile i mnogima će i dugo vremena ostati omiljeni komad obuće. Teško je objasniti zašto ljudi toliko vole patike. Neki ih vole zato što je dostupno toliko različitih modela da svatko može pronaći nešto za sebe. Drugi ih pak vole jer ih lako mogu uskladiti s raznom odjećom. Treći ih vole jer ih mogu koristiti za razne namjene.

Patike za različite namjene

Kada danas dođete u trgovinu s patikama, osim jako velikog broja modela, uglavnom ćete vidjeti da su patike kategorizirane kako biste lakše odabrali model koji vam odgovara. Od poznatijih kategorija su tu patike za nogomet, trčanje, košarku i slično. Svaki od tih modela patika odgovara toj namjeni. Tako primjerice, patike za košarku uglavnom imaju čvršći i viši dio oko gležnja kako bi štitili zglob koji je najizloženiji ozljedama. Patike za trčanje izrađene su od lakših materijala kako bi bile prozračne i kako se noge u njima ne bi znojile. Patike za nogomet izrađene su od čvršćih materijala kako bi što duže trajale.

Boja i veličina patika

Osim što su patike u trgovinama lijepo kategorizirane, kod pojedinih modela moguće je birati i određenu boju kao i odgovarajuću veličinu. Mnogi određeni modeli patika danas na tržištu dostupni su u nekoliko boja. No, brojne trgovine si zbog prostora ne mogu priuštiti skladištenja svih dostupnih boja tih brojnih modela patika. Želite li najveći izbor patika, možda bi najbolje bilo potražiti neke internetske trgovine koje će vam ponuditi puno veći izbor. U tim internetskim trgovinama nerijetko ćete pronaći i mnoge modele patika za koje niste ni znali da postoje jer zbog ranije spomenutog problema s prostorom, brojne trgovine odlučuju se samo za određeni broj modela. Jedini problem kada kupujete patike putem internetske trgovine je nemogućnost isprobavanja tako da se samo možete nadati da će vam patike dobro pristajati.

http://www.tenisice.hr/Patike/

Tenisice

Kako dugo će izdržati vaša obuća?

Kupili ste novi auto i sada se pitate, kako dugo će izdržati? Nitko ne zna, jer nitko ne zna, koliko ćete sa njim napraviti kilometara, dali će to biti svaki dan sto, ili ćete ih u cijelom mjesecu napraviti tisuću. Pored kilometara, koda auta je važno i to, kako je napravljen, dali ima kakve serijske pogreške i naravno, koja tvrtka ga je proizvela. Ako pak sve te stvari usporedimo sa nekim drugim područjem, kao što je na primjer obuća, onda možemo naći mnoge slične stvari, koje ta dva proizvoda povezuju. Koje sve su to, napisati ćemo u nastavku.

Kao prvo i svakako najvažnije kod izdržljivosti vaše obuće je svakako to, koliko kilometara ćete napraviti sa njima. Na primjer, lijep primjer su trkači na duge pruge ili oni, koji to rade čisto amaterski i ljubiteljski, jednom ili dva puta na tjedan. Trkač, koji se sprema za maraton, svakako će sa tenisicama raditi više od deset kilometara na dan, a onaj to će sa njima jednom na tjedan u šumu i tamo otrčati krug ili dva u dužini od kilometra ili dva, ona će sa takvim tenisicama sasvim sigurno napraviti puno manje kilometara u tjednu, mjesecu ili čak godini, takve amatere mogu tenisice izdržati godinu ili čak i dvije, a jednog maratonca samo kakve tri mjesece ili malo više, ako će na njih stvarno dobro paziti i ima izvanredno lijep i kvalitetan korak.

Pored kilometara, koje pojedinac radi sa tenisicama, sasvim je sigurno i to, od koje tvrtke dolaze te tenisice – ako su to neke nepoznate tenisice, onda postoji jako velika mogućnost, da nisu kvalitetne i da ćete ih uništiti jako brzo, ako pak su te tenisice na primjer Asics, Adidas, Nike, Reebok ili nešto slično, onda je kvaliteta sigurno na njihovoj strani, što znači, da su tenisice kvalitetno izrađene, da se kod njih ulaže u tehnologiju, koja je ugrađena u njih i da će one izdržati uz neku normalnu upotrebu puno dulje nego neke nepoznate, za koje još nitko nije čuo.

Gdje se može kupiti sportska obuća

Svaki dan žurba, svaki dan neki isti procesi u koje ste uključeni, a na kraju shvatite, da vam u životu treba i ono nešto za sebe, da se malo opustite i napravite nešto novo i zanimljivo. Odlučiti se za sport nije težko, ali kad se je potrebno početi baviti sa njime, onda je treba znati, da je za njega potrebna neka sportska obuća pa i obuka, koja če vam trebati. Ako čete igrati nogomet, trebat če vam dobre tenisice, ako čete skijati, trebat če vam skije i panceri, pa tako za svaki drugi sport, trebat če vam nešto, šta čete si morati kupiti, kako bih se mogli baviti sa njime.

Ako ste se odlučili za sport, trebat čete u kupovinu, a za to imate dvije mogučnosti. Prva mogučnost je, da krenete u kakav veliki centar ili manju trgovinu, gdje možete sportsku obuču isprobati i kupiti je, a druga mogučnost vam je internet. Danas se preko interneta može nabaviti sportsku obuću, koju god poželite, jer je možete naručiti iz svih strana svjeta. A najbitnije u kupovanju preko interneta su cijene, koje su svakaku vrlo niže i možete ih uspoređivati međusobno, pa tako vrlo lahko nači najjeftiniju varijantu, za koju čete se odlučiti i koju čete odabrati.

Sad kad znate, da je kupovanje preko interneta jeftinije i vrlo jednostavno, morate samo još pronači kakvu dobru internet stranicu u svijetu ili u hrvatskoj i na njoj pronači, koja sportska obuća vam se najviše sviđa, koja če se moči kombinirati sa vašim hlačama, majicama i drugim stvarima i na kraju, koja če najviše odgovarati vašim nogama. Nakon toga naručite je, pričekajte, a kad je dobite, što brže je isprobajte i napravite nešto dobro za vaše tjelo i zdravlje.

Five Fingers

Zašto postoje Vibram Five fingers patike?

Five FingersFiveFingers je poznati proizvod kompanije Vibram. To su patike sa odvojenim prostorima za svaki prst posebno. Izumeo ih je Robert Fliri još 1999. godine, ali su prve u prodaju puštene 2005. godine. Danas slične patike proizvode Nike, Adidas i ostale vodeće sportske kompanije.

Ima ih zapravo više vrsta. Neke od njih su: FiveFingers KomodoSport, Bikila LS, Speed, FiveFingers Jaya. Proizvode se za žene, muškarce, i za decu. Veličine svakako ne spadaju u klasične, jer je potrebno prilagoditi ih i nozi i prstima.

Koja je svrha FiveFingers patika?

Oni koji su nosili ovakve patike sigurno nam mogu reći više o njima, ali može se reći da su ovakve FiveFingers patike zanimljive. Izumljene su za one koji se takmiče u vožnji jedrilica, gde je potrebna velika kontrola jedra. Na taj način, noseći ove patike, čovek bi manje klizao, a osećaj bi bio sličniji bosim nogama. Jednostavno, za ove prilike je zaista korisno imati takve patike.

Negativni efekti ovih patika?

Naravno, ovakve patike nisu dobre za svaku priliku. Baš kao što biti bos nije dobro u svakom sportu. Na primer, ne bi valjalo ako bi se direktno sa debelog đona, prešlo na trčanje u ovakvim patikama, to bi zasigurno opteretilo vaše mišiće, kosti. Prelazak na ove patike bi trebalo da bude spor. Ukoliko vam se sviđaju FiveFingers patike, i želite da ih imate i sami isprobate, danas ih možete kupiti i izabrati model koji vama odgovara i preko interneta, ili ih možete naći u nekim bolje snabdevenim radnjama.

air max nike

Najnovije Nike patike

Poznato je da su Air Max Nike patike su stekle veliku popularnost, kao i to da su se Air Max patike često menjale, počev od 1987. godine, kada je stvorena prva generacija. Isto tako, poznato je da Nike kompanija često uvodi novine. Šta danas proizvodi Nike kompanija?

air max nike

Air Max

Air Max patike su popularne i dalje. I danas na ulicama možete videti mnoštvo pretežno mladih ljudi koji nose Air Max Nike patike. To su zapravo mešani klasični modeli sa modelima starijih Air Max patika. Godine 2012. u prodaju su puštene Air Max Nike patike najnovije generacije, koje su ispirisana modelom iz devedesetih godina, kada su ove  patike bile posebno popularne. Danas se ovaj model u Srbiji ponekad vezuje i za posebne društvene grupe – folkere.

Nike Free

Nike Free je nova linija Nike patika, posebno pogodna za one koji se bave trčanjem. Đon je veoma fleksibilan i potpuno savitljiv. Prema rečima dizajnera, patike su napravljene tako da pružaju osećaj kao da trčite bosi, a da li je stvarno tako moraćete sami da se uverite.

Unikatne

Unikatne Nike patike po sopstvenoj želji sada lako možete da kupite. Zanimljivo je da je Nike omogućio NikeiD, što je zapravo sajt gde možete čuvati sopstvene kreacije, gledati tuđe, praviti i kupovati nove. Dakle, origanalne patike po sopstvenom dizajnu možete poručiti preko interneta, ili u NikeiD studijima, što je moguće u Francuskoj, Španiji, Nemačkoj, i još u nekim državama širom sveta.

patike

Patike i struja?

Mnoštvo je novih izuma u današnje vreme vezano za patike i obuću. Danas možete svoje patike, kao i posebnu odeću, povezati sa telefonom, na primer. Do pre samo nekoliko godina, to je izgledalo nezamislivo. A šta je danas nezamislivo? Da li su to patike sa strujom? Više ne.

Naime, Tom Kropenik i Ašli Tejlor, sa Univerziteta u Medisonu, razložili su kako se mehnička energija može lako pretvoriti u eletričnu energiju za napajanje manjih aparata. Dakle, dok trčite ili hodate, u vašim patikama se stvara energija kojom možete, na primer, puniti svoj telefon.

patike

Kako deluju ove patike?

Kako deluju patike sa strujom? Kropenik i Tejlor kažu da se u takvim patikama nalazi mnoštvo kapljica jedne posebne tečnosti koja ima sposobnost provodnika. Te kapljice se nalaze između dva sloja specijalno napravljenih filmskih traka, čiji segmenti postaju provodnici. Potom se te kapljice pokreću, slažu jedna na drugu, i tako proizvode struju. To je nekako najjednostavniji opis. Ovakav sistem, uglavnom, može da proizvede struju od oko deset vati po patici, što znači ukupno dvadeset vati, za obe. Zanimljivo je da telefon ili neki sličan aparat možete puniti preko kabla ili bežično, a struja se opet puni dok vi hodate.

Morate priznati da je ovo interesantan izum, jer se svima nama verovatno mnogo puta desilo da se baterija na telefonu isprazni baš kada je najpotrebnija.

nike patike

Najskuplje patike na svetu

Svakako je zanimljivo pogledati koje su to patike koje važe za najskuplje na svetu i zbog čega? Da li su uopšte vredne svoje cene? Nike patike su verovatno najpoznatije među dragocenim patikama. One su ukrašene raznim dragocenostima, dizajna uglavnom sličnog ostalim patikama „normalne” kolekcije. Ipak, one su posebne i zbog toga ih treba izdvojiti.

nike patike

Air Jordan Silver

Air Jordan Silver su srebrne patike koje je proizvela Nike kompanija i one su nosive. Mogu se kupiti na aukciji preko interneta (eBay) sa autogramom Jordana, a cena je šezdeset hiljada dolara! Toliko vredi autogram na patikama.

Ostale Nike patike

Od ostalih Nike patika, sličnu cenu dosežu i Air Force 1, koje su obložene mnogobrojnim dijamantima i zlatom. Dakle, one izgledaju sasvim obično dok se ne zagledate malo bolje. Postoje još i Nike patike za trčanje napravljene od zlata, koje naravno nisu nosive. Isto tako, postoje i one marke Umbro, koje su takođe u vlasništvu Nike kompanije, i koje takođe sa nekim dodatim dragocenim sastojkom vrede mnogo više.

Vrednost

Vrednost mnogih ovih patika je u dijamantima, zlatu. Mnoge od njih su nenosive. Ipak, takve patike su zanimljive kolekcionarima. Posebno je zanimljiv primer patika sa autogramom, koje su verovatno najvrednije od svih. Ako su te patike i nosive, pitanje je da li će se nositi na trčanje ili na trening. Verujem da se takve patike kupuju češće za ukras ili nasledstvo, nego za upotrebu.

Najbolje muške Adidas patike

Adidas možda nije na vrhu kada je u pitanju sponzorstvo velikih timova i najpoznatijih sportista, iako čini velike napore da napravi promenu na tom polju. Međutim, Adidas je na vrhu kad govorimo o proizvodnji retro i patika za trčanje. Kombinujući modu, udobnost, funkcionalnost i cenu, Adidas patike predstavljaju odličan izbor za mušku obuću.

  • Rod Laver Originals – savršeno jednostavne muške Adidas patike.

Ove patike su neverovatno jednostavne i bez suvišnih detalja – to je baš ono što ih čini tako dobrima. Razvijane oko 1970, u saradnji s teniskom zvezdom Rodom Lejverom, i danas predstavljaju najpopularnije teniske patike ikad proizvedene.

adidas originals rod laver

 

  • Muške Adidas Samba patike

Patike odličnog izgleda, popularne među muškarcima koji žele moderne patike retro izgleda. Prvi put su predstavljene 1960. godine kao patike za fudbal, i do danas su ostale čuvene.

adidas samba

  • Adidas „Nizza low” patike

Prve ovakve patike proizvedene su 1980. godine, a dizajn se do danas nije menjao. Elegantne i tanke patike do danas su ostale dostupne samo u tri kombinacije boja: crno-bela, belo-crna i kompletno bela.

adidas nizza

  • „Campus 2” Adidas patike

S mekim kožnim i gumenim đonom, ove čuvene Adidas patike su proizvedene s naglaskom na udobnost i trajnost, ali i pored toga su sasvim jednostavne i odlične. U crnoj ili tamno plavoj boji (sa belim prugama, naravno), ove patike su zaštitni znak Adidasa.

adidas Campus 2

  • Adidas „Samoa” patike

„Samoa” linija patika ima klasični Adidas izgled, a iako dolazi u različitim kombinacijama boja, najbolje izgledaju u crno-beloj varijanti i savršeno se uklapaju uz džins.

adidas samoa