Месечне архиве: јануар 2012

Nike internet shop

Nike shop – obucite se kao pravi navijač

Živite daleko od Engleske, ali volite Mančester Junajted? Španija je daleko, ali Barselona vam je u srcu? Ako i ne možete pratiti svoj najdraži tim sa stadiona na stadion, deo atmosfere možete osetiti i u lokalnom pabu, okruženi prijateljima, u opremi svog tima. Kada je fudbal u pitanju, Najk se može pohvaliti ugovorima s najjačim i najpopularnijim timovima, a zahvaljujući Nike shopu, njihova oprema je dostupna navijačima širom sveta.

Nike internet shop

Nike internet shop

Nike internet shop

Ukoliko pratite evropski fudbal, videli ste navijače s licima u bojama svog kluba, najnoviji dres je skoro obavezan, a za proslave golova, mora se imati i šal s timskim bojama. U Najkovom internet šopu možete naći dresove Mančestera, Juventusa, Barselone, PSŽ-a i drugih velikana po ceni od 75€. Čini se da ćete najbolje proći ukoliko ste navijač Aston Vile jer se njen dres prodaje po cijeni od 45€, ali ćete najlošije proći kao navijač Arsenala. Iako i Arsenalov dres možete naći po ceni od 75€, za autentični dres iz Premijer lige biste morali izdvojiti celih 110€. Ako vam je to previše, onda će vas cena šalova pozitivno iznenaditi, jer zvanični šal s timskim grbom dobijate za oko 15€.

Nike shop u vašem gradu

U Srbiji, ipak, najbolje ćete proći ukoliko ste jedan od „samo Zvezda, samo Srbija” navijača, iz stare garde, jer i njihove dresove proizvodi Najk. Prošetajte, zato, do Nike shopa u vašem gradu, odvojite oko 50€ za originalni dres svog tima ili zemlje, pa vikendom na Marakanu. Dres, ipak, najlepše izgleda na stadionu.

Kako očistiti patike

Patike odavno nisu samo za sportiste, prikladne su u raznim prilikama. Bilo da ste sportista, ili ih samo volite nositi, moraćete ih očistiti s vremena na vreme.

Pertle

Pertle su često najprljaviji dio patika. Čišćenje počnite od njih i uložaka. To je i najjednostavniji dio, jer pertle možete ubaciti zajedno s ostalim vešom u mašinu, ili ih dosta jeftino zameniti. Ulošcima treba rukovati odvojeno. Izvadite ih i pustite da se izrače. Ukoliko nije dovoljno, možete ih poprskati sodom bikarbonom da upije loš miris i vlagu. To bi trebalo često raditi, čak i ako ne čistite ostatak patika. Potom isperite patike hladnom vodom, da uklonite spoljašnju prljavštinu s njih.

Kako očistiti patike

Kako očistiti patike

Sapun i voda

Većinu patika možete bez problema prati u veš mašini.  Jednostavno koristite hladnu ili mlaku vodu i obični deterdžent da ih operete zajedno s peškirima. Međutim, ako su patike nove ili suviše vredne da biste ih prali tako, bolje je prati ih ručno. Koristite meku četku i rastvor tekućeg deterdženta u vodi. Istrljajte i unutrašnjost i spoljašnjost patika.

Sušenje

Nikad nemojte stavljati patike u mašinu za sušenje. Visoka toplota im može izmeniti oblik, pa ih umesto toga stavite na dobro provetreno mesto. Unutra stavite pamučne ubruse ili beli papir, da zadrže svoj oblik. Nemojte koristiti novine, jer ćete ujutro naći ostatke mastila na čarapama. Kada se patike potpuno osuše, možete koristiti kremu za cipele odgovarajuće boje da se, eventualno, poprave neka sitnija oštećenja. Trajni marker takođe može odraditi posao.

Najk šalje MAG patike u serijsku proizvodnju?

Najk (Nike) je na svom zvaničnom Jutjub (YouTube) kanalu postavio kratki video u sklopu marketinške akcije koja je preplavila društvene mreže u poslednje dve sedmice. Video traje svega 14 sekundi, na sredini je ispisan datum, 19.1.2012, oko koga se boje prelivaju na način poznat obožavaocima filma „Povratak u budućnost”. Navodno, vlasnici MAG patika su dobili i poruku od Najka u kojoj su pozvani da svoje patike taj dan nameste na zelenu boju.

Patike budućnosti

Podsetimo, sredinom prošle godine, Najk je objavio ograničeno izdanje MAG patika, kakve je nosio Marti Mekflaj, odnosno, glumac Majkl Džej Foks u kultnom filmu „Povratak u budućnost 2”, kada putuje u 2012. godinu. Izdato je svega 1500 parova koje su prodavane preko Ibeja (eBay), a prihod od prodaje je išao Fondaciji Majkl Džej Foks koja se bori protiv Parkinsonove bolesti. Početna cena pojedinačnog para je iznosila 400 dolara, ali su aukcijom cene dostizale između 3500 i 37000 dolara.

Najk negira

Nike MAG patike

Nike MAG patike

Ulazak Najk mag patika u serijsku proizvodnju je danas, čini se, više izraz nade zaljubljenika u „Povratak u budućnost” serijal, nego realan plan ove multinacionalne kompanije. Tome u prilog govori i izjava kreativnog direktora Najka, Tinkera Hetfilda, koji je rekao da verna replika ovih patika, sa samovezujućim pertlama neće biti dostupna do 2015. godine. Ipak, generacije odrastale uz Martija Mekflaja i ekscentričnog profesora Emeta Brauna se hvataju za svaku slamku.

Najk šop – obucite se kao pravi navijač

Živite daleko od Engleske, ali volite Mančester Junajted? Španija je daleko, ali Barselona vam je u srcu? Ako i ne možete pratiti svoj najdraži tim sa stadiona na stadion, deo atmosfere možete osetiti i u lokalnom pabu, okruženi prijateljima, u opremi svog tima. Kada je fudbal u pitanju, Najk se može pohvaliti ugovorima s najjačim i najpopularnijim timovima, a zahvaljujući Najk šopu, njihova oprema je dostupna navijačima širom sveta.

Najk internet šop

Najk šop

Najk šop

Ukoliko pratite evropski fudbal, videli ste navijače s licima u bojama svog kluba, najnoviji dres je skoro obavezan, a za proslave golova, mora se imati i šal s timskim bojama. U Najkovom internet šopu možete naći dresove Mančestera, Juventusa, Barselone, PSŽ-a i drugih velikana po ceni od 75€. Čini se da ćete najbolje proći ukoliko ste navijač Aston Vile jer se njen dres prodaje po cijeni od 45€, ali ćete najlošije proći kao navijač Arsenala. Iako i Arsenalov dres možete naći po ceni od 75€, za autentični dres iz Premijer lige biste morali izdvojiti celih 110€. Ako vam je to previše, onda će vas cena šalova pozitivno iznenaditi, jer zvanični šal s timskim grbom dobijate za oko 15€.

Nike shop u vašem gradu

U Srbiji, ipak, najbolje ćete proći ukoliko ste jedan od „samo Zvezda, samo Srbija” navijača, iz stare garde, jer i njihove dresove proizvodi Najk. Prošetajte, zato, do Najk šopa u vašem gradu, odvojite oko 50€ za originalni dres svog tima ili zemlje, pa vikendom na Marakanu. Dres, ipak, najlepše izgleda na stadionu.

Originalne patike

Originalne patike – razlikujte ih od falsifikata

Naše tržište je preplavljeno robom sumnjivog porekla, pa ako ste spremni odvojiti novac za kvalitetne patike, dobro je znati i prepoznati ih. Pre nego što date novac, odvojite malo vremena da se uverite da nećete biti prevareni.

Kupovina patika u lokalnim prodavnicama

Najpre se informišite. Raspitajte se koje su prodavnice ovlaštene za prodaju originalnih patika. Na patikama se zagledajte u šavove, boje, logotipe, kutije i druge detalje, jer se neki falsifikati lako prepoznaju u ovim detaljima. Neki su, doduše, napravljeni tako da i profesionalci imaju problema da ih prepoznaju, pa je u tom slučaju jedini način da se zaštitite kupovina u pouzdanim prodavnicama.
Trudite se plaćati kreditnom karticom, jer vam pruža određenu zaštitu ukoliko budete prevareni. Izbegavajte gotovinsko plaćanje.

Kupovina patika na internetu

Original patike

Original patike

Ukoliko patike kupujete sa interneta, proverite komentare o prodavcu. Osim toga, obratite pažnju i na to koliko dugo se prodavac bavi prodajom na stranici s koje kupujete. Prodavci falsifikovane robe se retko zadržavaju dugo na jednoj aukcijskoj stranici.
Ako kupujete retke patike, ili patike koje su izdate u ograničenoj količini, pazite da li se nude u svim veličinama. Mogućnost da prodavac ima sve veličine patika koje su vrlo teško naći je vrlo mala.
Pazite i na fotografije koje se postavljaju, često se dešava da prodavac postavi fotografije autentičnih patika, a vi dobijete falsifikovane. Ako baš nemate sreće, može se desiti da platite, a ne dobijete nikakve patike.

Pravilan izbor muške obuće

Kako se od obuće očekuje da izdrži težinu našega tela više od tri hiljade puta u toku dana, pravilan izbor je nužan. Loš izbor, pak, dovodi najpre do neugodnosti, a potom i povreda. Naravno, ne sme se zanemariti ni estetski aspekt jer obuća doprinosi i sa 30% u oceni našeg izgleda.

Nosite obuću koja odgovara prilici

Najčešća greška koju prave muškarci je pogrešan izbor obuće u odnosu na priliku. Patike vas štite dok trčite, čizme sa čeličnim vrhom vas čuvaju na poslu, pa iako ova obuća može biti prikladna i u drugim prilikama, muškarci često biraju krajnosti između formalnog i vrlo neformalnog izgleda.

Investirajte u kvalitetnu obuću

Uštedite na duge staze investiranjem u kvalitetniju obuću koja traje godinama, umesto da kupujete lošije cipele i više puta godišnje. To nije dobra strategija, jer jeftiniji materijali ne traju dugo, a ukoliko štedite za kvalitetniju obuću, stičete i poštovanje prema njihovom kvalitetu, te bolje brinete o njima.

Pravilan izbor muške obuće

Pravilan izbor muške obuće

Nikad ne žrtvujte udobnost

Uvek izaberite obuću pravilne veličine, čak i ako morate odvojiti više novca. Obratite pažnju i na širinu, probajte više modela dok ne nađete onaj koja vam savršeno odgovara: iznenadićete se šta ste propuštali, pogotovo ako dosta vremena provodite na nogama.

Vodite računa o obući

Potrudite se koristiti vodootporne preparate na svojoj obući, redovno čišćenje je obavezno, a trudite se i menjati nekoliko parova obuće da biste im dali vremena da se osuše između dva nošenja. To je posebno bitno za kožnu obuću jer je njena unutrašnjost podložnija propadanju.

Mrezni marketing

Ručno pravljena obuća

Udobna obuća sa fabričkih traka predstavlja luksuz modernog doba. Nekada, sva obuća je bila ručno pravljena, pa je muškarčev status, mnogo više nego danas, određivala obuća koju je mogao priuštiti sebi. Danas, veštinu ručne proizvodnje obuće poznaje vrlo mali broj obućara u svetu.

Ukoliko želite imati ručno pravljenu obuću, pre svega, budite spremni takvo zadovoljstvo platiti. Ovakvih obućara je malo, veoma cene svoju veštinu, koriste najfiniji materijal, a proizvodnja im oduzima mnogo vremena. Međutim, i pored svega toga, potražnja je ogromna: postoje liste čekanja i po 2-3 godine.

Magija izrade

Ručno pravljena obuća

Ručno pravljena obuća

Ako ste spremni platiti i čekati, obućar će najpre pažljivo pregledati i premeriti vaše stopalo. Zajedno ćete izabrati najbolji stil i dizajn prema vašem telu i profesionalnim potrebama, a onda će izraditi kalup oko kog će se praviti vaša obuća.

Ostalo je umetnost. Obućar pažljivo bira prave materijale, seče uložak, pokrov, priprema i ušiva porub, postavlja đon sa plutom i oprugom u tankoj sredini đona, ušiva jezik, postavlja petu i dovršava konačnim oblikovanjem i ukrašavanjem.

Častite sebe obućom po svojoj meri

Proces izrade na ovaj način traje oko 10 sedmica za jedan par obuće. Košta kao sv. Petra kajgana, ali svaki muškarac bi bar jednom u životu sebi morao priuštiti zadovoljstvo da hoda u cipelama izrađenim upravo za njega. Razliku ćete sigurno primetiti, posebno ako vaš posao zahteva da mnogo vremena provodite na nogama.