Zima, zima, e pa šta je.. сеп01

Tagovi

Vezani clanci

Zima, zima, e pa šta je..

Ne morate da nosite kapice dok spavate, ali je za vreme hladnih dana bitno da nosite toplu odeću, i utopljavate glavu i vrat. Glava je jedan od delova tela koji najpre gubi toplotu i najsnažnije oseća promenu temperature. Zimsko vreme, ali i kišovito proleće ili maglovita jesen zahtevaju toplu odeću: kapu, vuneni šal i podignuti okovratnik kaputa, koji će zaštiti glavu, a posebno lice, od niskih temperatura.

Leto je pak godišnje doba kada se laganim šeširima i kačketima štitimo od preterane toplote, ali i štetnog sunčevog zračenja.

Vratimo se zimi i dobro poznatoj činjenici da se određene tačke na telu „brzo hlade“ zato se moramo zaštiti adekvatnom odećom. Uši, nos ili prsti, ali i kolena i nožni prsti su isto tako područja ugrožena niskim temperaturama. Pobrinite se za tople čarape kako bi nogama, posebno stopalima, bilo prijatno, a to je onda i ispunjen preduslov za osećaj topline u celom telu.

Topla odeća

Topla odeća

Oblačite se slojevito! 

Nosite nekoliko slojeva tanje i udobnije odeće, jer će vas tako grejati toplota „zarobljena“ između slojeva. Ovako će vam biti puno toplije, nego da ste obukli jednu debelu jaknu, a i osećaćete se slobodnije i ugodnije. Primetili ste i da je teško izaći iz zimskog perioda bez nekoliko kilograma viška, to je u većini slučajeva povezano sa smanjenim intenzitetom kretanja i potrebom tela da stvori dodatni „topliji sloj“. Bez brige, ovih viškova ćete se sa dolaskom proleća lako rešiti! Dakle, toplo se obucite, nešto toplo pojedite i popijte te uživajte u zimi i zimskim čarolijama – zdravi i srećni.