Zašto je mali Bohinj veliki? мај07

Tagovi

Vezani clanci

Zašto je mali Bohinj veliki?

Bohinj nije veliki grad Slovenije, već opština u dolini o kojoj se priča. Zanimljivo je koliko tradicije, običaja i priča se vezuje za ovaj predeo. Posebno je interesantno videti po čemu je Bohinj tako veliki.

Nacionalni park Triglav

Nacionalni park Triglav, koji se prostire duž granice sa Italijom sve do područja Bohinja, jedini je nacionalni park u Sloveniji. Ime je dobio po dobro znanoj planini Triglav, koja se nalazi u samom srcu parka i koja je ujedno i najviša planina Slovenije. Zauzima 3% cele površine Slovenije. Zanimljivo je i da je pod zaštitom još od 1924. godine. Svakako je vredan posete i interesovanja.

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero je najveće prirodno jezero u Sloveniji. Pripada Nacionalnom parku Triglav od 1981. godine. Jezero svake godine posećuje veliki broj turista. Tokom zime je na jezeru omogućeno klizanje na ledu, dok je tokom leta, osim plivanja moguće voziti se čamcem ili u kanuu, roniti, veslati i slično. Dakle, kada god da posetite jezero, imate mogućnosti da uživate u nekom od popularnih sportova.

zlatorog

Zlatorog

Zlatorog je statua koze sa zlatnim rogovima koja se nalazi u samom Bohinjskom jezeru. Prema legendi, ta koza je čuvala skriveno blago u jednoj bašti na planini Triglav. Jedan pohlepni lovac, koji je želeo to blago, upucao je kozu. Međutim, koza je tada pojela cvet koji ju je oporavio. Potom je ubila lovca koji je pucao na nju i uništila baštu. Od tada se smatra nestalom. A danas svi znamo da Zlatorog živi i kao simbol Laškog piva.