Архиве ознака: ženska obuća

Ženska obuća

Ženska obuća

Đon na ženskoj obući ne sme biti potpuno ravan, mora imati štiklu, ali ne previsoku. Idealna visina štikle je oko 3-4 cm, najviše do 5 cm, ako vam je visina slaba tačka. Izbegavajte ’opake’ štikle i obuću u špic koje vrše pritisak na vaše prste, a ako se nikako ne možete odreći takve obuće, onda je barem nosite kao ’desert’. Drugim rečima, štikle i špicastu obuću ne koristite svakodnevno već ih ostavite samo za posebne prilike i izlaske.

Izgled obuće

Prednji deo cipele mora biti dovoljno širok i dubok da u njemu prsti mogu biti u prirodnom položaju, a ne stisnuti ili zgrčeni. Između najdužeg prsta, odnosno palca, i vrha cipele mora biti oko 1,3 cm slobodnog prostora. Pomeranje prstima neka bude test za proveru udobnosti.

Đon

Ženska obuća

Ženska obuća

Obuća bi trebalo imati čvrstu ali iznutra ojastučenu petu koja stopalima pruža dobru i udobnu potporu i na taj način je nemoguće izkliznuti iz kalupa. Obratite pažnju na đonove obuće koju kupujete, oni moraju biti fleksibilni tako da se nožni prsti pri hodanju mogu savijati. Obuća mora biti takva da stopalo može bez problema kliznuti u njen najširi deo. Obuća sa kopčama ili na vezivanje bolji su izbor od onih koje se samo obuju, jer pružaju veću sigurnost i stabilnost stopalima.

Materijal

Izbegavajte obuću napravljenu od plastičnih i sintetičkih materijala. Poželjno je da obuća bude od prirodnih materijala koji omogućavaju stopalima da dišu i sprečavaju ili barem ublažavaju znojenje jer vlažan ambijent je pogodan za razmnožavanje bakterija i gljivica, a time i pojava kurjih očiju, žuljeva, infekcija. Prednost dajte obući bez grubih šavova koji stalnim trenjem i pritiskom mogu nadražiti kožu.

Ručno pravljena obuća

Udobna obuća sa fabričkih traka predstavlja luksuz modernog doba. Nekada, sva obuća je bila ručno pravljena, pa je muškarčev status, mnogo više nego danas, određivala obuća koju je mogao priuštiti sebi. Danas, veštinu ručne proizvodnje obuće poznaje vrlo mali broj obućara u svetu.

Ukoliko želite imati ručno pravljenu obuću, pre svega, budite spremni takvo zadovoljstvo platiti. Ovakvih obućara je malo, veoma cene svoju veštinu, koriste najfiniji materijal, a proizvodnja im oduzima mnogo vremena. Međutim, i pored svega toga, potražnja je ogromna: postoje liste čekanja i po 2-3 godine.

Magija izrade

Ručno pravljena obuća

Ručno pravljena obuća

Ako ste spremni platiti i čekati, obućar će najpre pažljivo pregledati i premeriti vaše stopalo. Zajedno ćete izabrati najbolji stil i dizajn prema vašem telu i profesionalnim potrebama, a onda će izraditi kalup oko kog će se praviti vaša obuća.

Ostalo je umetnost. Obućar pažljivo bira prave materijale, seče uložak, pokrov, priprema i ušiva porub, postavlja đon sa plutom i oprugom u tankoj sredini đona, ušiva jezik, postavlja petu i dovršava konačnim oblikovanjem i ukrašavanjem.

Častite sebe obućom po svojoj meri

Proces izrade na ovaj način traje oko 10 sedmica za jedan par obuće. Košta kao sv. Petra kajgana, ali svaki muškarac bi bar jednom u životu sebi morao priuštiti zadovoljstvo da hoda u cipelama izrađenim upravo za njega. Razliku ćete sigurno primetiti, posebno ako vaš posao zahteva da mnogo vremena provodite na nogama.