Архиве ознака: tekstil

Odeća ii raspoloženje

Odeća ii raspoloženje

Neka odeća i nakit koje birate svakog jutra prikazuje osobu kakva želite da budete. Često biramo odeću prema svom raspoloženju – ako smo se probudili s osmehom na licu, za taj dan ćemo odabrati svoje omiljene boje, a ako nam se nije ni ustajalo iz kreveta, nabacaćemo na sebe prve čiste stvari koje nam dođu pod ruku. Međutim, psiholozi kažu da ne treba da se oblačimo onako kako se osećamo, već da krenemo korak „dalje“ i da se obučemo onako kako želimo da se osećamo.

Uticaj odeće

Odeća ii raspoloženje

Odeća ii raspoloženje

Istraživanja koja su ispitivala koncept „saznanja kroz odeću“, koje definišu kao sistematski uticaj odeće na psihološke procese osobe koja je nosi. U eksperimentalnoj studiji, ispitanicima su podelili bele mantile, s tim što su jednoj grupi rekli da su to doktorske uniforme, dok su drugoj objasnili kako su to slikarske bluze. Obema grupama zadali su isti zadatak, ali se ispostavilo da su ispitanici „doktori“ obavljali zadatak mnogo pažljivije.

Odeća – naše pravo lice

Psiholozi tvrde da naš odabir odeće odaje okruženju naše pravo lice. ’Vaša odeća otkriva šta se zaista dešava u vama’. Vaše misli i osećanja se već nalaze ogoljeni u vašem ormaru. Vi samo treba da ih pogledate.’ Dakle, odeća ne samo da šalje poruku ljudima o tome ko smo i kako želimo da se predstavimo, već poručuje i nama samima koliko dobro ili loše možemo da se osećamo. Zato, nemojte da vas mrzi – obucite se u najbolju verziju sebe.

Najčešće greške koje žene prave pri odabiru odeće su te da žene nekada postanu ’zarobljenice’ stila koji neguju godinama.