Архиве ознака: sudac

kako suditi pri nogometu

Kako postati sudac za nogomet?

Kao djeca, mnogi od nas ili možda čak velika većina od nas na dvorištu je igrala nogomet. Pet na pet, tri na tri ili možda čak sedam na sedam, ako vas je bilo dovoljno – ali sjećate se možda, što se najviše puta desilo, kad je netko nekoga udario po nozi ili kad je lopta bila na granici – ili u golu ili izvan njega? Naravno, počele su svađe, glasno govorenje i vrlo rijetko su se djeca dogovorila tako, da su svi bili zadovoljni. Baš zbog takvih situacija, ali ne samo kod djece, već i kod starijih nogometaša, postoje nogometni suci, koji stoje na travnjaku ili parketu (kod malog nogometa) i dijele pravdu.

Ako ste ikada imali želju, da postanete nogometni sudac, onda morate kao prvo poznati nogometna pravila i biti kondicijski dobro spremni. Nakon toga upišete na tečaj za suca i počnete sve potrebne pripreme – rade se mnogi različiti treninzi, hodati je potrebno na predavanja, gdje slušate sve potrebno o pravilima, koja morate poznati, da bih mogli dijeli pravdu i slično. Kad jedno sve to napravit, potreban vam je test, da položite ispit, a nakon toga možete na nogometne terene – naravno, za početak su sa vama kontrolori, koji gledaju kako radite svoj posao, a nakon jednog vremena, možete sve te stvari raditi sami uz svoje pomoćnike.

Život jednog suca je dosta jednostavan – mora se pripremati za utakmice tako, da trenira, da prati pravila i da jednom ili dva puta na tjedan ode odsuditi neku utakmicu. Ovdje je jedino potrebno znati, da moraju suci koristiti kvalitetnu opremu, jer jedino sa dobrim kopačkama, majicama, trenirkama, torbama i drugim stvarima mogu dobro trenirati i ostati u formi cijelu sezonu. Jedino u dobroj formi mogu pratiti sve igrače na terenu, te tako biti uvijek na pravom mjestu, te dosuditi faul kad do njega dođe!

http://www.tenisice.hr/Nogomet/