Архиве ознака: slobodno vrijeme

Sve se više mladih bavi sportskim biciklizmom

Sve više mladih ljudi danas uživa u vožnji biciklom. Znaju da je to odlično za njihovo zdravlje te mnogima biciklizam postane sastavni dio života. Postoje i oni koji toliko zavole biciklizam da od rekreativnog biciklizma krenu na sportski biciklizam te od prvotnog hobija naprave puno više.

Povijest sportskog biciklizma

Sportski biciklizam u Europi se počeo razvijati polovicom 19. stoljeća. Prvi biciklistički klub u Europi osnovan je 1868.g. u Parizu pod nazivom „Veloce Club de Paris“. Iste godine je taj biciklistički klub u parku St. Cloud priredio prvu biciklističku utrku koja je bila duga 2 km. Imala je samo sedam sudionika, a pobijedio je Englez J. Moore. Taj biciklist nastavio se i dalje baviti biciklizmom te je već iduće godine pobijedio na prvoj cestovnoj biciklističkoj utrci, između Pariza i Rouena. U Parizu je 1900.g. osnovana i Međunarodna biciklistička unija.

Tour de France

Kada je riječ o biciklizmu, mnogi na sam njegov spomen odmah pomisle na biciklističku utrku Tour de France. To je jedna od najpoznatijih biciklističkih utrka koje se organizira svake godine i tako već od 1903.g. Nije se održavala samo u vrijeme Svjetskih ratova. U početku su se natjecali samo biciklisti iz Francuske, no s vremenom je utrka postajala sve popularnija pa se danas na njoj natječu najbolji biciklisti iz svih dijelova svijeta. Ruta ove popularne utrke se stalno mijenja pa svake godine predstavlja veliki izazov biciklistima. Utrka traje više dana te za vrijeme trajanja utrke biciklisti prijeđu oko 3500 km.

Biciklizam na Olimpijskim igrama

O velikoj popularnosti biciklizma govori i činjenica da je biciklizam dio Olimpijskih igara. Nije ga bilo u programu samo 1904.g. na Olimpijskim igrama u St. Louisu. Biciklizam je sve popularniji i među ženama te se brojne žene bave biciklizmom. Upravo zbog toga se od 1984.g. i žene natječu u biciklizmu na Olimpijskih igrama.