Архиве ознака: Puma shop

Rudolf Dassler Puma Founder

Kako je nastao Puma shop?

Puma je danas među prvim kompanijama sveta koje se bave proizvodnjom patika i ostale sportske opreme. Zbog toga, bilo bi zanimljivo pogledati kako je došlo do otvaranja prvog Puma shop-a i uspona u  prodaji ove nemačke kompanije?

Rudolf Dassler Puma Founder

Braća Dassler

Braća Dassler, Adolf i Rudolf, bili su vlasnici Fabrike obuće braće Dassler (nem. Gebrüder Dassler Schuhfabrik), koju je stvorio Adolf posle Prvog svetskog rata. Radili su naporno u staroj vešernici njihove majke. Adolf je zatim nosio patike i na Olimpijske igre, koje su se održavale u Berlinu, 1936. godine i ubedio sprintera po imenu Jesse Owen da ih nosi. Te godine, Jesse je osvojio četiri zlatne medelje, a svima je jasno i to kakva je bila reklama za patike braće Dassler i koliko je ovo značilo za budućnost Puma shop-a i Puma kompanije.

Ruda

Ruda je bilo ime Puma kompanije koje je osnovao jedan od braće Dassler, Adolf. Naime, braća su za vreme rata bila u lošim odnosima, i njihova fabrika se uskoro raspala. Zatim su obojica otvorili svoje fabrike i rivalstvo je počelo. Počeli su da se takmiče u sponzorstvima različitih sportskih zvezda širom sveta. Sponzorisali su čak i različite fudbalske klubove za koje je poznato da su rivali, na primer.

Dakle, Puma shop je nastao uspehom Rudolfa Dasslera, dok je Adidas shop nastao uspehom Adolfa Dasslera.