Архиве ознака: potopljen zvonik

Legenda o potopljenom zvoniku

Lepote Bleda

Bled sa svojom okolinom i prirodnim lepotama jedno je od najlepših Alpskih letovališta. Jedno od prvih stvari koje opazimo na Bledskom jezeru je sigurno Bledsko ostrvo. Ostrvo je dobro pokriven zelenilom, koje skoro u potpunosti skriva sve znamenitosti na njemu, koje privlače turiste: zvonik, crkvu i parohiju.

Legenda o potopljenom zvoniku

Legenda o potopljenom zvoniku

Legenda o potopljenom zvoniku

Takozvani ‘zvonik želja’ je 1535. godine izlio Franziskusu Patavinus u Padovi. U tom periodu je na Bledskom gradu živela mlada, neutešna udovica.Njenog muža ubili su razbojnici i njegovo telo bacili u jezero. Udovica je skupila svo svoje srebro i zlato i dala da se od njega izlije zvonik za ostrvsku kapelu. Međutim, zvonik nije stigao do Bleda, jer je čamac na kome je zvonik bio potopila jaka oluja. I dandanas se ponekad, u vedrim noćima, zvonik čuje iz dubina. Očajna udovica je posle te nesreće prodala svo svoje imanje i zamonašila se, a novac donirala za izgradnju nove crkve na ostrvu. Posle udovičine smrti je papa osveštao novi zvonik i poslao ga je na Bledsko ostrvo. Ko pozvoni na čuvenom zvoniku i svoju želju saopšti milostivi ’gospi iz jezera’, legenda kaže da će se želja ispuniti.

Odmor i uživanje

Prirodna lepota, svež vazduh, sunce i termalna voda nude idealne uslove za prijatan odmor ili aktivan odmor, jer sa svojom prelepom okolinom omogućavaju opuštanje koje utiče na dušu i telo. Zima na Bledu stvara posebnu lepotu. Snežni zamak i ostrvo, prelepi zimski pejzaži su slike Bleda koje se zauvek utisnu u sećanju. Šetačima su na raspolaganju kilometri dugi snežni putići oko zaleđenog jezera, kao i kraće ili duže šetnje sve do srca Triglavskog narodnog parka.

Prelepa priroda, sport, prijatna atmosfera, kulturni događaji i zabava, su pozivnica da provedete svoj odmor na Bledu.