Архиве ознака: ormare sa odećom

Odeća

Kako srediti ormare sa odećom

Garderobni ormari u spavaćim sobama i predsobljima često navuku i zadrže neprijatan miris prostora. Ne morate brinuti, jer postoje jednostavni i efikasni načini da se to izbegne ili ukloni.

Izvadite svu odeću iz ormara. Operite ormare spolja i iznutra. Umesto sintetičkih, ekološki neprihvatljivih deterdženata izaberite delotvorna i potpuno neškodljiva sredstva što su ih koristile još nase bake: toplu vodu, sirće, so i sodu bikarbonu. Operite, osušite i ispeglajte svu odeću. Ostavite je da se dobro osuši pre spremanja. Kad se ormari potpuno osuše, odeću složite i spremite. Ormar punite od nazad prema napred i od vrha prema dole. Odeća koju volite i često nosite neka bude na dohvat ruke, komade koje koristite ređe smestite dublje u unutrašnjost. U ormar nikad ne stavljajte predmete koje ste nosili, makar samo jedanput. Odeća odmah pokupi mirise znoja, hrane, duvana, smoga, i vrlo brzo ste opet na početku. Takođe, nikad ne ostavljajte mokru, čak ni malo vlažnu odeću. Vlaga izrazito pogoduje razvoju plesni i gljivica, koji su najčešći uzročnici ustajalog mirisa.

Mirišljava sredstva

Odeća

Odeća

Pobrinite se da među odećom uvek imate mirisna sredstva, i da i ona budu prirodna i neškodljiva. Preporučujemo lavandu, bilo eterično ulje ili osušen cvet. Najbolje je sredstvo protiv moljaca, ima vrlo prijatan opuštajući miris i deluje aromaterapijski.           Eterično ulje limuna, narandže ili mandarine (ili bilo koje drugo po vašem ukusu) takođe je odličan izbor. Neškodljivo je i dugo zadržava svežinu. Blag, nenametljiv i prijatan miris daće i potpourri od osušenih delova različitih biljaka (lavanda, ruža, klinčić, ljubičica, limun, narandža). Osušene vrećice omiljenih vrsta čaja (menta, lipa, kamilica, jasmin) možete staviti u džepove ili obesiti na vešalice, takođe će pomoći da ormari lepo zamirišu.
Ove je jednostavne savete lako primeniti, a rezultat je više nego dobar: dugotrajno sveža i mirisna odeća.