Архиве ознака: električni bicikl

Bicikli su u upotrebi već dugi niz godina

Povijest

Ono što je u povijesti prvi put povezano s izgledom i funkcionalnošću bicikla je naprava koju je 1817.g. u Njemačkoj izumio Karl von Drais. On je bio barun i kako je imao mnogo vrtova, on je tu napravu nazvao „stroj za hodanje“ koja mu je bila odlična pomoć pri oblilasku. Taj bicikl sastojao se od okvira na koji se moglo sjesti te od dva kotača sa svake strane. Okvir i kotači bili su izrađeni od drveta i ovaj bicikl nije imao nikakav mehanizam niti pedala već se pokretao isključivo odgurivanjem nogama.
Nešto kasnije, 1865.g. predstavljena je naprednija verzija bicikla kojemu su na prednji kotač bile postavljene pedale. Takvi bicikli još uvijek nisu imali nikakav mehanizam. Brojni inženjeri koji su nastavili raditi na njima, shvatili su da se povećanjem promjera prednjeg kotača mora upotrijebiti manje sile za vožnju. Tako su nastali bicikli s vrlo velikom promjerom prednjeg kotača i za njih se prvi put u povijesti upotrebljava naziv „bicikli“.
Idućih godina bicikli su sve više napredovali. Stvoreni su i oni na tri kotača, nazvani tricikli, a uskoro su biciklima dodani i lanac i zupčanik što je dovelo do toga da više nije bio potreban veliki prednji kotač već su oba kotača bila istog promjera. Velika inovacija prema stvaranju današnjih bicikala je bila ugradnja pneumatskih guma koje su pružile puno bolju udobnost u vožnji.

Bicikli u budućnosti

Bicikli su već danas puno napredovali u odnosu na nekadašnje prve modele. Zadnjih nekoliko godina, brojne tvrtke okrenule su se istraživanju i proizvodnji električnih bicikala koji bi mogli zamijeniti standardne bicikle. Razvoj tehnologije zasigurno će utjecati i na proizvodnju bicikala u budućnosti i biti će zanimljivo vidjeti kakvim ćemo se biciklima voziti za nekoliko godina.

Veče