Архиве ознака: čišćenje

Odeća

Kako odstraniti fleke sa vaše odeće

OdećaSigurno se i vama dešavalo da su vam mnogi odevni komadi uništeni zbog fleka koje niste mogli da otsranite. Evo nekoliko korisnih saveta i rešenja za fleke.

Tragovi od hrane

Ako je u ptanju kečap, što se dešava ne tako retko, komad odeće namažite bezbojnom tečnošću za pranje sudova i ostavite 5 do 6 sati, ili napravite mešavinu — pola vode i pola glicerina, i tu potapajte nekoliko sati Ako se fleka još uvek vidi, namažite je benzinom ili mešavinom koja će sadržati 25% amonijaka i 75% vode. Fleke od čokolade možete odstraniti tako što ćete je natopiti sapunom, bezbojnom tečnošću za pranje sudova ili glicerinom, a zatim oprati. Fleke od cvekle možete odstraniti tako što ćete je istrljati bezbojnom tečnošću za pranje sudova, a zatim staviti u plastičnu kesu, da odstoji 5 do 6 sati. Fleke od voćnog soka možete odstraniti tako što odmah isperete vrelom vodom, a ako to ne uspe, namažite je bezbojnom tečnošću za pranje sudova ili nakvasite toplim mlekom.

Razne fleke

Ruže trgove od dezodoransa na vašoj odeći možete odstraniti tako što nakvasite fleku vodom, utrljate prašak za pecivo i ostavite preko noći. Ukoliko ne možete da skinete žvaku, stavite komad odeće u plastičnu kesu i u zamrzivač, nakon toga, skidanje će biti lako. Fleke od trave možete odstraniti tako što je iščetkate pastom za zube, ili tako što ćete politi glicerin i ostaviti da deluje 10 do 15 minuta.

Dakle, ukoliko ste mislili da za neke od ovih fleka nema rešenja, varate se. Ako imate problema sa flekama na vašoj odeći, nije loše pozanimati se i pogledati štao o tome ima na internetu, na primer.

Ponuda odeća: http://www.tomassport.rs/

Obuća

Kako očuvati obuću?

ObućaDa li i vi imate problema sa čuvanjem obuće? Ovde će biti napisano nekoliko praktičnih rešenja.

Kako čistiti obuću?

Čišćenje vaše obuće svakako zavisi od materijala od koga su napravljene vaše cipele, čizme i sl. Na primer, lakirane čizme, cipele, ili neki drugi predmet, treba čistiti krpicom natopljenom alkoholom, a posle toga možete ih premazati sjajem za nameštaj i, naravno, utrljati mekom krpom. Ako želite da sprećite pucanje vaše obuće od lakovane kože, najbolji način jeste da ih mažete i čistitie mlekom, nanoseći ga mekom krpom ili četkicom. Isto tako, nije loše premazati ih poveremeno žumancetom. Gumene čizme, koje su postale i neizbežne tokom kišnih dana, možete očistiti tako što ih najpre operete hladnom vodom, a zatim prebrišete mokrom krpom na koju ste prethodno stavili malo sode bikarbone. Gumene čizme će vam izgledati lepše i ako ih s vremena na vreme operete deterdžentom za sudove. Što se kožne obuće tiče, treba obratiti pažnju na to koje je vrste ta koža. Na primer, za održavanje predmeta od zmijske kože koristi se rastvor mlake vode i amonijaka u odnosu 1:2, prebriše se suvom krpom i ostavi na suncu da se osuši. Dakle, kada je kože u pitanju, informišite se o kojoj se koži radi, pa ćete lakše naći i sredstva koja ih čuvaju. Obuću od platna čistite usisivačem.

 Kako odlagati obuću? 

Odlaganje obuće tokom zime ili leta, u zavisnosti od perioda kada ih nosite nije sasvim bezazlena stvar. Ukoliko su vam čizme duboke, možda je bolje da stavite flašu ili neki drugi predmet koji će ih održavati u pravilnom položaju, a da se ne bi osećali neprijatni mirisi, možda bi vam bilo lakše da obuću odlažete u zasebnim kutijama.