Архиве ознака: bohinjsko jezero

Savica Bohinj

Odmor na Bohinju

Bohinjsko jezero je najveće prirodno jezero u Sloveniji koje privlači goste tokom cele godine. Bohinj vam nudi mir i odmor tokom svih godišnjih doba, kao i obilje užitaka i relaksacije. Šetnje možete kombinovati sa razgledanjem kulturnih znamenitosti, takođe i u obliku tematskih izleta. Simbol Bohinja je svakako Bohinjsko jezero sa mostom i crkvom sv. Janeza. Dolina se  tokom zime pretvara u zimski sportski centar, a leti, najepši biser doline, Bohinjsko jezero, privlači kupače i zajedno sa Savom, kajakaše i pecaroše. Jedan od razloga zašto je Bohinj poznat u istoriji jeste njegova geografska izolovanost, o čemu se ispredaju i legende. Jedna od takvih je i da su Turci, za koje znamo da su bili poznati osvajači, došavši do Bohinja zastali, misleći da je to kraj sveta.

Vodopad Savice

Savica Bohinj

Savica Bohinj

Na drugoj strani jezera, u Ukancu, nalazi se vodopad Savice visok 51 m, izvor Save Bohinjke,. Savica je izvor, vodopad i potok koji se uliva u Bohinjsko jezero. Savica se još u skrivenom podzemlju deli na dva toka, što je među vodopadima čini jedinstvenom na svetu. Vodopad Savice je jedan od najpoznatijih u Sloveniji. Leti, u ranim jutarnjim satima, kada prvi sunčani zraci dotaknu slapove vodopada, uz vodopad se formira prelepa duga.

Bohinj i zimi i leti

Tokom leta u samom Bohinju i okolini možete se baviti različitim aktivnostima: rafting, kanu i kajakarenje, sportsko planinarenje, adrenalinski i ekstremni sportovi, šetnje, razgledanje i planinarenje… Pešačke staze u dolini nude puno različitih mogućnosti za aktivnosti u prirodi. Šetnje možete kombinovati sa razgledanjem kulturnih znamenitosti, takođe i u obliku tematskih izleta. Za ribolovce je posebno interesantna mogućnost mušičarenja.

Visoke planine, zelene šume, lepi planinski obronci i livade sa svojim prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim spomenicima, ljupkim selima i naselja sa hotelima, ugostiteljskim objektima i privatnim smještajem, nude gostima u Bohinju prijatan i nezaboravan doživljaj.

Legenda o jezeru Bohinj

Bohinj i legenda o jezeru

Bohinj je mesto na severozapadu Slovenije, opkruženo Julijskim Alpima. Opština Bohinj je poznata pre svega po Bohinjskom jezeru, koje je danas važno turističko mesto, posećeno i zimi, radi skijanja i drugih zimskih sportova, i leti, radi plivanja. Jedan od razloga zašto je Bohinj poznat u istoriji jeste njegova geografska izolovanost. O zanimljivom geografskom položaju koje ima ispredaju se i legende. Jedna od takvih je i da su Turci, za koje znamo da su bili poznati osvajači, došavši do Bohinja zastali, misleći da je to kraj sveta.

Legenda o jezeru

Legenda o jezeru Bohinj

Legenda o jezeru Bohinj

Kao i svako jezero, tako i Bohinj ima legendu o svom nastanku. Legenda kaže da, kada je bog delio zemlju, Bohinjci su, za razliku od svih drugih stajali na kraju, tihi i skromni. Videvši ih takve bogobojažljive i skromne, bog im je dao najlepše parče zemlje koje je čuvao za sebe. Iz zahvalnosti, Bohinjci su prelepom jezeru dali ime Bohinj, jer su u tom delu Slovenije boga zvali »boh«.

Ribičev Laz

Ribičev Laz je mesto na Bohinju sa kojeg vam se otvara pogled na jezero. Sa desne strane puta stoje statue okamenjenih planinara, koji pokazuju ka Triglavu. Ako je dan lep i vedar, videćete, u smeru koji pokazuju, najviše vrhove Triglava. Po paganskoj legend na Triglavu živi slovenski bog Triglav, dok pod njegovim nogama, po opasnim stenama, provalijama i kršu, tumara i skriva se, Morana, boginja smrti.

Odmor i sport

Bohinj nudi idealne mogućnosti za odmor, tokom svih godišnjih doba. Dolina se  tokom zime pretvara u zimski sportski centar, a leti, najepši biser doline, Bohinjsko jezero, privlači kupače i zajedno sa Savom, kajakaše i pecaroše. Preporučuje se da obavezno posetite: slap Savice, korita Mostnice, ranč Mrcina. Pešačke staze u dolini nude puno različitih mogućnosti za aktivnosti u prirodi. Šetnje možete kombinovati sa razgledanjem kulturnih znamenitosti, takođe i u obliku tematskih izleta.

Bohinjsko jezero u Sloveniji

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero je najveće prirodno jezero u Sloveniji koje privlači goste tokom cele godine. Bohinj vam nudi mir i odmor tokom svih godišnjih doba, kao i obilje užitaka i relaksacije. Šetnje možete kombinovati sa razgledanjem kulturnih znamenitosti, takođe i u obliku tematskih izleta. Simbol Bohinja je svakako Bohinjsko jezero sa mostom i crkvom sv. Janeza. Na drugoj strani jezera, u Ukancu, nalazi se slap Savice visok 51 m, izvor Save Bohinjke, koji vredi posetiti. Bohinj je idealno polazište za kraće izlete i šetnje po uređenim putevima u dolini kao i za planinske i alpinističke ture.

Pećina ’Pod Babjim zobom’

Bohinjsko jezero u Sloveniji

Bohinjsko jezero

Iznad sela Bohinjska Bela i Kupljenik, nalazi se stena Jelovica. Na njenoj sredini nalazi se ulaz u pećinu koja se zove ’ispod Babinih zuba’ (Slovenački: ’pod Babjim zobom’), duga skoro 300 m. Po nekim izvorima ovo je druga najstarija pećina u Sloveniji, leži na 1008 m nadmorske visine, oblikovana je u toku ledenog doba, u vreme kada je voda sa Bohinjskog glečera prodirala u unutrašnjost Jelovice. Pećina je otkrivena je pre 200 godina kada je sasvim slučajno otkrio jedan od starosedeoca. Prvo turističko predstavljanje pećine bilo je pre drugog svetskog rata. Tada je pećina bila otvorena i dostupna svakome, a 1970. godine je počelo njeno opremanje ogradama, stepeništem i osvetljenjem. 1986. godine iskopan je prolaz do zadnjeg dela pećine, koji je dostupan posetiocima, a skoro otkriven deo jame u kome se nalaze neoštećeni kristali i kristalne lopte, koji su jedinstveni u Sloveniji, još uvek nisu otvorene za posetioce. Do pećine vode dva puta, put kroz šumu koji je kraći, strmiji i vodi do ulaza u samu pećinu, a drugi put počinje u selu Kupljenik kod crkve sv. Štefana, manje je strm i nudi vam razgledanje i prelepe pejzaže doline Save Bohinjke.

U netaknutoj prirodi Bohinjske doline, ispod skijališta Kobla, nalazi se Vodeni park Bohinj. Planski je osmišljen, pa je posebno prikladan i za starije osobe. Svi bazeni su polu-plivački (stabilni) i kao takvi podesni za razgibavanje u vodi. Temperatura bazena je 32°C, masažni whirlpooli su zagrejani na 36°C. Možete dodatno uživati u 14 različitih tematskih sauna, kao i u najrazličitijim wellness masažama i privlačnim opuštajućim tretmanima.

Bohinj in Bohinjsko jezero

Bohinj

Bohinj najveće slovenačko jezero, nalazi se u srcu Julijskih Alpi, u podnožju Triglava. Ističe se prirodnim lepotama i kulturno istorijskim spomenicima. Zaljubljenicima u zimske sportove, Bohinj nudi veliki broj kvalitetnih skijaških terena.

Odmor i sport u Bohinj

Bohinj in Bohinjsko jezero

Bohinj in Bohinjsko jezero

U Bohinj dolaze ljudi koji žele da kombinuju skijanje i dobar provod, jer u samom mestu postoji veliki broj restorana, diskoteka i trgovina, mada je i boravak kraj prelepog jezera već poseban doživljaj. Visoke planine, zelene šume, lepi planinski obronci i livade sa svojim prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim spomenicima, ljupkim selima i naselja sa hotelima, ugostiteljskim objektima i privatnim smještajem, nude gostima u Bohinju prijatan i nezaboravan doživljaj.

Bohinj je idealno polazište za kraće izlete i šetnje po uređenim putevima u dolini kao i za planinske i alpinističke ture.

Idealne mogućnosti za odmor, Bohinj nudi tokom svih godišnjih doba. Dolina se  tokom zime pretvara u zimski sportski centar, a leti, najepši biser doline, Bohinjsko jezero, privlači kupače i zajedno sa Savom, kajakaše i pecaroše. Preporučuje se da obavezno posetite: slap Savice, korita Mostnice, ranč Mrcina.

Tokom leta u samom Bohinju i okolini možete se baviti različitim aktivnostima ko što su: rafting, kajak i kanu, sportsko planinarenje, adrenalinski i ekstremni sportovi, šetnje, razgledanje i planinarenje… Pešačke staze u dolini nude puno različitih mogućnosti za aktivnosti u prirodi. Šetnje možete kombinovati sa razgledanjem kulturnih znamenitosti, takođe i u obliku tematskih izleta. Za ribolovce je posebno interesantna mogućnost mušičarenja.

Vodeni park Bohinja

U netaknutoj prirodi Bohinjske doline, ispod skijališta Kobla, nalazi se Vodeni park Bohinj. Planski je osmišljen, pa je posebno prikladan i za starije osobe. Svi bazeni su polu-plivački (stabilni) i kao takvi podesni za razgibavanje u vodi. Temperatura bazena je 32°C, masažni whirlpooli su zagrejani na 36°C. Možete dodatno uživati u 14 različitih tematskih sauna, kao i u najrazličitijim wellness masažama i privlačnim opuštajućim tretmanima.