Архиве ознака: bled smeštaj

Bled

Alpski biser

Između mitova i istorije Bled je mesto u kome živi oko 5.000 stanovnika, smešten na obali Bledskog jezera, na desetak kilometara od Austrije u podnožju Julijskih Alpa, pa ga nazivaju i alpskim biserom. Bled je važan slovenački turistički centar lako dostupan i vozom i avionom. Duga tradicija bavljenja turizmom datira sa kraja 19. veka kada su izgrađena prva kupališta i organizovani smeštaj za posetioce.

Smeštaj na Bledu

Bled

Bled

Bled je turističko središte Slovenije, a gosti imaju mogućnost smestiti se u nekom od brojnih hotela, seoskih domaćinstava, apartmana itd. Opšte gledano, smeštajni objekti vrlo su kvalitetni, a cene prihvatljive. Mnogi hoteli izgrađeni su u vreme socijalizma, kada se nije previše brinulo o dizajnu i ekologiji, pa su smješteni preblizu obali. I dok to s jedne strane narušava vizure jezera, gosti tih objekata imaju odličan pogled. Hotel Park svrstava se u hotele smeštene tik do jezera, a gosti će uživati u njihovim apartmanima i restoranu koji služi originalne bledske kremšnite. Nešto dalje, takođe uz obalu, nalazi se luksuzni Grand Hotel Toplice, najprestižniji bledski hotel, ujedno i jedini s 5 zvezdica. Nešto severnije nalazi se Vila Prešeren, tradicionalna bledska vila iz 19. veka, koja je istovremeno vrlo savremena i atraktivna. Vila se posebno ponosi prekrasnom terasom uz jezero. Pedesetak metara iza Vile nalazi se Jelovica, vrlo dobar hotel koji je nedavno i obnovljen. Nekoliko stotina metara od jezera nalazi se nekoliko dobrih hotela, među kojima izdvajamo Hotel Krim i Vilu Bojanu.

Raj na zemlji

Lepota mesta i sadržaji koje Bled nudi dovoljni su da baš on bude cilj putovanja, ali se češće nepravedno koristi kao prolazna stanica na putu ka Austriji ili Italiji. Oni koji su imali sreću da na Bledu provedu bar jedan vikend, mogu da razumeju puno značenje stihova Franca Prešerna i zašto mu je ovaj kraj ličio na raj.

Aprtmani smešteni na obali Bledskog jezera

Aprtmani smešteni na obali Bledskog jezera

Bled

Stanovnici Bleda hvale se kako već više od 1.000 godina uživaju u najlepšem pogledu koji opisuju kao rajski, pozivajući se na stih najvećeg slovenačkog pesnika France Prešerna: „Ne postoji u Kranjskoj lepši kraj, ko s okolinom ovaj, što liči na raj.“. Prirodna lepota, svež vazduh, sunce i termalna voda nude idealne uslove za prijatan odmor ili aktivan odmor, jer sa svojom prelepom okolinom omogućavaju opuštanje koje utiče na dušu i telo.

Aprtmani smešteni na obali Bledskog jezera

Aprtmani smešteni na obali Bledskog jezera

Smeštaj

Aprtmani smešteni na obali Bledskog jezera, odakle se prostire prelep pogled na ostrvo i zamak, jako su primamljivi za turiste. Do centra grada vode prijatna šetališta oko Bledskog jezera a tu je i poznata Vila Bled. Udobno opremljene sobe u apartmanima idealne su za porodične odmore što je tipično za tradicionalne Bledske gostione. Neki apartmani imaju organizovane izlete koji Vas vode do zvona želja na Bledskom ostrvu, a možete i sami iznajmiti čamac i zaveslate po jezeru.

Kuhinja

U restoranima možete dobiti pored tradicionalne Slovenačke kuhinje i jela po želji. Poznati su i po širokom i kvalitetnom izborom vina. Poznavaoci i sladokusci rado se vraćaju na Bled. Restorani su poznati po ukusnoj kuhinji i vrhunsko pripremljenoj hrani po narudžbini, riba, narodnih specijaliteta. U apartmanima na Bledu možete birati između rustično i moderno opremljenih soba.

Bliskost

Bled nam je posebno blizak zato što deo vode iz jezera rečnim tokovima svakodnevo stiže do Beograda. Jezero je ledničko-tektonskog porekla i protočno je, voda rečicom Jezernicom ističe iz jezera u Savu Bohinjku, a ona zajedno sa Savom Dolenjkom postaje „naša“ Sava. Bliskost dolazi verovatno i otuda što je većini dobro poznata panorama Bleda, na kojoj se ređaju zelena boja šuma, plava boja vode, plavičasta boja stena, bela boja snega planinskih vrhova i najzad još jedna nijansa plave visokog, čistog neba.