Архиве ознака: biciklističke staze

Mnogi biciklistički rekreativci su prešli u profesionalce

Mnogi rekreativci su krenuli s vožnjom bicikla iz drugačijih razloga. Neki su se na to odlučili zbog zdravlja, zbog skidanja kila, neki su jednostavno željeli biti u formi, a neki jednostavno vole voziti bicikl i ne razmišljaju o ostalim stvarima. A kod nekih je ta ljubav prema biciklizmu prerasla u nešto više. Pa su tako neki biciklistički rekreativci prešli u profesionalce te sada ujedno i uspijevaju nešto zaraditi od onoga što vole.

Sportski biciklizam

Postoji nekoliko vrsta sportskog biciklizma. Najpoznatiji je cestovni biciklizam. On se uglavnom vozi ulicama gradova koje su za to vrijeme zatvorene za promet. Ovakva vrsta biciklizma privlači i veliki broj gledatelja koji s različitih lokacija u gradu bodre natjecatelje. Neke utrke dugačke su svega nekoliko kilometara i traju svega nekoliko sati. No, postoje i one koje traju nekoliko dana i koje uključuju i odmor. Rezultati ostvareni tijekom svakog dana se zbrajaju te se na kraju dobije konačni pobjednik.

Daleko najpopularnija cestovna biciklistička utrka je Tour de France. Organizira se svake godine i to već više od 100 godina. Nije je bilo samo onih godina u vrijeme Svjetskih ratova. Iako su se u početku natjecali samo francuski biciklisti, zbog ogromne popularosti, danas se na ovoj utrci predstavljaju biciklisti iz svih dijelova svijeta. Samo sudjelovanje na ovoj utrci za mnoge je stvar prestiža i krajnji rezultat je manje bitan. Ukupna udaljenost koju biciklisti prijeđu u nekoliko dana trajanja utrke je preko 3500 km.

Osim cestovnog biciklizma, vrlo atraktivan je i pistovni biciklizam. Biciklisti se natječu u vožnji po kružnim pistama koje su postavljene pod nagibom. Ono što je karakteristično za ovakve utrke su velike brzine koje biciklisti postižu. No, s druge strane, zbog vrlo male udaljenosti između vozača, česti su i sudari. Za ovakve utrke koriste se posebni bicikli, koji su vrlo lagani kako bi se njima mogle postizati što veće brzine.

www.hervis.hr/store/Svijet-sporta/Biciklizam/c/2_rad