Šta odeća govori o nama? сеп29

Tagovi

Vezani clanci

Šta odeća govori o nama?

OdećaOdelo (ne) čini čoveka. Kako to? Ako čovek bira svoje odelo, onda ga ono opisuje na ovaj ili onaj način, a ako čovek nema prava da ga bira, ili nema to što bi želeo da obuče, onda je to sasvim druga priča, i tačno je da siromašno odeven čovek, može da bude bogat iznutra. Ovde će biti reči o prvom shvatanju, drugo je, valjda, svima jasno.

Reci mi šta nosiš, reći ću ti ko si

Naime, mnoge današnje studije ukazuju na to da odeća i modni detalji koje nosimo nisu baš bez razloga. Na primer, smatra se da ako žena nosi puno nakita može značiti ili nesigurnost, ili finansijsku nestabilnost. To je pokazao američki psiholog dr Dženifer Baumgartner. Dubok dekolte može značiti da žena želi da ima kontrolu i moć, dok one žene koje se zatvaraju do grla, time govore da imaju nekoga ko dominira njima. Kratka suknja kod mladih žena uglavnom je znak da su željne pažnje, dok je kod starijih žena ona znak da ne žele da prihvate svoje godine.

Reci mi šta nosiš, reći ću ti kako se osećaš

Postoje i tvrdnje da odeća utiče na naše raspoloženje, ponašanje i razmišljanje. Noseći određenu vrstu odeće mi se uživljavamo u ulogu, pa tako menjamo i ponašanje. Na primer, pokazano je da nakon nekoliko sekundi po oblačenju izazovne odeće, mi počinjemo da se ponašamo drugačije, naš govor tela se menja, i mi sami se ponašamo i osećamo izazovnije, dok bi na primer oblačenje neke sportske odeće uticalo na suprotan način.