Patike i struja? јун22

Tagovi

Vezani clanci

Patike i struja?

Mnoštvo je novih izuma u današnje vreme vezano za patike i obuću. Danas možete svoje patike, kao i posebnu odeću, povezati sa telefonom, na primer. Do pre samo nekoliko godina, to je izgledalo nezamislivo. A šta je danas nezamislivo? Da li su to patike sa strujom? Više ne.

Naime, Tom Kropenik i Ašli Tejlor, sa Univerziteta u Medisonu, razložili su kako se mehnička energija može lako pretvoriti u eletričnu energiju za napajanje manjih aparata. Dakle, dok trčite ili hodate, u vašim patikama se stvara energija kojom možete, na primer, puniti svoj telefon.

patike

Kako deluju ove patike?

Kako deluju patike sa strujom? Kropenik i Tejlor kažu da se u takvim patikama nalazi mnoštvo kapljica jedne posebne tečnosti koja ima sposobnost provodnika. Te kapljice se nalaze između dva sloja specijalno napravljenih filmskih traka, čiji segmenti postaju provodnici. Potom se te kapljice pokreću, slažu jedna na drugu, i tako proizvode struju. To je nekako najjednostavniji opis. Ovakav sistem, uglavnom, može da proizvede struju od oko deset vati po patici, što znači ukupno dvadeset vati, za obe. Zanimljivo je da telefon ili neki sličan aparat možete puniti preko kabla ili bežično, a struja se opet puni dok vi hodate.

Morate priznati da je ovo interesantan izum, jer se svima nama verovatno mnogo puta desilo da se baterija na telefonu isprazni baš kada je najpotrebnija.