Općina Bohinj jedna je većih u Sloveniji мар14

Tagovi

Vezani clanci

Općina Bohinj jedna je većih u Sloveniji

Općina Bohinj ustanovljena je 1994

Općina Bohinj ustanovljena je 4.10. 1994 godine i mjeri 333,7 km2. Razdijeljena je na 10 katastarskih općina i sadrži 24 manjih naselja ili sela. Upravni centar nalazi se u Bohinjskoj Bistrici, gdje se nalazi sva općinska infrastruktura. Po svojoj veličini, općina Bohinj spada među najveće općine u Sloveniji. Većina naselja leži u Bohinjskoj kotlini, koja dijeli Zgornju Bohinjsku dolinu i Spodnju Bohinjsku dolinu.

bohinj

Populacija je u konstantnom padu

Bohinj po statističkom podatku iz 2004. godine ima 5277 stanovnika, od toga 2559 muškaraca i 2718 žena. Taj omjer je jako sličan slovenskom nacionalnom prosjeku, dok je sam broj stanovništva već više godina u laganom padu. Prosječna starost muškaraca je 38 godina, a žena 43. Prosječna starost stanovništva Bohinja, koja iznosi 40,5 godina, je za jednu godinu viša od nacionalnog prosjeka. Gustoća stanovništva je 16 na km2.

bohinjsko jezero

Bohinj i gospodarstvo

2002. godine Bohinj je bio dom za 86 poduzeća koja su se bavila drvnom, metalnom građevnom, tekstilnom i tehničkom industrijom. Više od 200 malih poduzetnika bavi se različitim oblicima djelatnosti. Bohinj povezuje sa svijetom i željeznička linija, zvana Bohinjska pruga, koja povezuje Beč i Trst. Izgrađena je davne 1906. godine. Nekad je pruga bila ključna za razvoj turizma, koji je i danas primarna i najveća djelatnost u Bohinju. Za vrijeme zimske i ljetne turističke sezone, stanovništvo Bohinja gotovo se udvostruči.