Nike shop kroz istoriju апр23

Tagovi

Vezani clanci

Nike shop kroz istoriju

Prvi Nike shop je otvoren 1967. godine u Kaliforniji, ali pod drugačijim imenom. Naime, firma Nike se u to vreme nazivala BRS (engl. Blue Ribbon Sports). U početku je bila distributer za japanskog prozvođača Onitsuka Tiger (danas poznatog pod imenom ASICS).

Patike

Patike su bile prvi prozvod firme Nike, i ujedno prvi proizvod koji se prodavao u tadašnjem Nike shop-u. Još uvek pod imenom BRS, firma je proizvela prve patike 1971. godine. To su bile patike za fudbal i pripadale su prvoj liniji patika, koja je nazvana Nike, prema grčkoj boginji pobede.

Nike Logo

Svuš

Svuš (engl. Swoosh) simbol je firme Nike, i danas prepoznatljiv znak svakog Nike shop-a. Dizajnirala ga je Carolyne Davidson 1971. godine. Zanimljivo je da je tada još bila na studijama grafičkog dizajna.Posebno je interesantno što je tako jednostavan znak ujedno i znak koga danas malo ljudi ne prepoznaje i ne povezuje sa Nike proizvodima.

Reklama

Reklama i način na koji se prozvodi prikazuju publici je bitan aspekt svake firme. Nike je to uradio kroz sponzorstva sa mnogim priznatim sportistima. Prvi sportista koga je sponzorisao Nike je bio ruski teniser Ilie Năstase. Danas na mnogima prodavnicama Nike shop možete videti slike Rafaela Nadala, Rogera Federera, i drugih uspešnih sportista. To svakako nije jedini razlog zbog kojeg je Nike shop danas jedna od najposećenijih prodavnica na svetu, ali je bitan faktor prodaje.