Kako su u stvorene Nike patike? апр20

Tagovi

Vezani clanci

Kako su u stvorene Nike patike?

Nike patike imaju zanimljiv istorijat. Naime, kompanija Nike, tada još uvek pod imenom BRS (engl. Blue Ribbon Shoes), u početku je bila distributer za japansku firmu patika, danas poznate pod imenom ASICS, i prodavala njihove patike. Međutim, jedan od osnivača Nike kompanije, Bill Bowerman, koji je bio i trener na Univerzitetu u Oregonu, često se pitao kako da obuću učini lakšom i udobnijom za trčanje. Kako da učini da obuća bude jednako dobra za sve podloge, jer se upravo u to vreme menjala lokalna staza za trčanje, pa je tako umesto šljake stavljana veštačka podloga.

nike patike

Aparat za galete

Aparat za galete vas je možda začudio, ali je upravo on važan za prve Nike patike. Jer, kada je jednog jutra njegova žena Barbara koristila aparat za pravljenje galeta, Billu je sinula ideja. Prosuo je uretan u aparat za kolače i dobio novi đon. To se desilo jednog nedeljnog jutra 1971. godine. Pre toga, đonovi su bili plitki i ravni. Tako je 1974. godine puštena u prodaju kolekcija patika pod imenom Nike’s Waffle Trainer.

Prva kolekcija

Prva kolekcija Nike patika je puštena u prodaju 1972. godine pod imenom Nike shoes, po imenu grčke boginje pobede, koja se zvala Nika. Ipak, za prve patike koje je kompanija Nike (tada još uvek pod imenom BRS) prodala, bitna je 1971. godina. Te Nike patike su bile patike za fudbal.