Festivali u Bohinju апр26

Tagovi

Vezani clanci

Festivali u Bohinju

Kulturni događaji ne zaobilaze ni tako malu opštinu kao što je Bohinj, sa 5222 stanovnika (prema popisu iz 2002. godine). Koje događaji su uvršćeni u tradicionalne, šta treba posetiti i šta se sve može probati u Bohinju?

Kravlji bal  

Kravlji bal je svakako jedan od najstarijih kulturnih događaja u Bohinju. U današnjem obliku priređuje se još od 1954. godine. Održava se tradicionalno svake godine kao obeležje kraja sezone u ime seljaka koji su se sa kravama tada vraćali sa pašnjaka u doline. Ljudi se oblače u tradicionalne nošnje, krave se kite cvećem, igra se i peva. Gde je igre i pesme, tu je i hrane! Osim tradicionalne hrane, svakako je vredan pomena (a i probanja) čuveni bohinjski polumekani sir oštrog ukusa − mohant.

Kravlji bal bohinj

Festival alpskog cveća

Međunarodni festival alpskog cveća je još jedan od događaja vrednih posete koji se održava u Bohinju. Ove godine je u junu planiran šesti u nizu. Ti dani su posvećeni divnom samoniklom cveću na Alpima. Posvećeni su tome da podstaknu ljude da uvide kakvo se cveće oko njih nalazi i da ga spoznaju malo bolje. Organizuju se likovne radionice, kursevi fotografije, razne botaničke ekskurzije, a isto tako možete saznati nešto više o pčelarstvu, na primer.

Muzički letnji festival

Muzički letnji festival je događaj koji se održava u Bohinju već pet godina zaredom i koji bi sigurno zanimao sve ljubitelje klasične muzike.