Архиве категорија: Trcanje

Neka trčanje postane omiljena aktivnost

U toplijim mjesecima u godini, često se na ulicama i oko njih može vidjeti jako puno trkača, žena i muškaraca. Neki trče jer uživaju u toj aktivnosti, neki jer žele ostati u dobroj formi, a neki trče i zbog zdravlja. Bez obzira koji im je cilj, za trčanje vam je potrebna kvalitetna obuća, odnosno odgovarajuće tenisice za trčanje. Mnogi tome ne pridaju veliku važnost pa trče u bilo kojim tenisicama koje im dođu pod ruku. No, ako će trčanje biti vaša česta aktivnost, itekako se isplati uložiti i kupiti tenisice za trčanje.

tek v naravi

Razlike između tenisica za trčanje i običnih tenisica

Tenisice za trčanje će nekome na prvi pogled izgledati kao klasične tenisice. I tu neće puno pogriješiti. Izgled je vrlo sličan, ali razlika je u ostalim detaljima. Prije svega, tenisice za trčanje izrađuju se od nešto lakših materijala kako bi tenisice bile što lakše i kako bi se trkači što manje umarali. No, s druge strane, riječ je o materijalima koji su i dovoljno čvrsti kako bi takve tenisice imale dugi vijek trajanja. Budući da pri trčanju tenisice stalno udaraju u tlo, ako bi bila izrađene od materijala slabe kvalitete, raspale bi se vrlo brzo.

Učinkovitije trčanje

Bez obzira da li trčite samo rekreativno ili se pripremate za neko trkačko natjecanje, vrlo je važno da se što manje umarate tijekom trčanja kako biste mogli dulje održavati određeni tempo. A to je upravo ono što će vam kvalitetne tenisice za trčanje omogućiti. Kada trčiti u njima, osjetit ćete koliko su lagane i prozračne te će vam se zbog toga noge puno manje umarati. Najveću razliku uočit ćete ako pokušate trčati određeni broj kilometara u jednom danu s običnim tenisicama, a idući dan s tenisicama za trčanje. U prvom slučaju, osjetit ćete umor puno prije, dok ćete u drugom slučaju imati puno više snage za trčanje zbog manje umaranja.

U Hervisovoj online trgovini pronaći ćeš sve što ti treba. Od majica za trčanje i hlača za trčanje do tenisica za trčanje pa sve do donjeg rublja za trčanje.

Aplikacije za trčanje se prilagođavaju vama

Trčanje spada u vrlo jednostavnu aktivnost, koju možete dodatno unaprijediti korištenjem tehnologije. Budući da danas jako mnogo ljudi posjeduje pametne telefone na koje se mogu instalirati razne aplikacije, bilo je pitanje vremena kada će se na njima pojaviti i aplikacije za trčanje.

Instalacija aplikacija za trčanje

Kao i sa raznim drugim aplikacijama, dostupne su razne aplikacije za trčanje za pametni telefon. Isto tako, ove aplikacije dostupne su i za različite operativne sustave na pametnim telefonima. Dva daleko najpoznatija operativna sustava su Android i iOS, koji se koristi na iPhone uređajima. Za instalaciju aplikacije za trčanje na pametnih telefonima na Androidu, dovoljno je uputiti se u njihovu „Trgovinu Play“ te od tamo preuzeti željenu aplikaciju. S druge pak strane, imate li iPhone, aplikaciju ćete preuzeti pomoću iTunesa.

Odabir aplikacije za trčanje

Zbog velike konkurencije među tvrtkama koje proizvode aplikacije, nerijetko ćete naići na jako mnogo različitih aplikacija za istu namjenu. Isti je slučaj i s aplikacijama za trčanje. Više manje sve rade isto, razlikuju se uglavnom u dizajnu te ponekim dodatnim opcijama. Većina aplikacija za tračanje je besplatna, dok se kod nekih plaća korištenje nekih dodatnih mogućnosti. Ako se po opisu aplikacije i slikama ne možete odlučiti, jednostavno preuzmite aplikaciju za trčanje na svoj pametni telefon i isprobajte ju. Najbolje je isprobati ju u stvarnim uvjetima, odnosno tijekom trčanja. Kada pronađete aplikaciju za trčanje koja vam po svemu odgovara, od dizajna, mogućnosti koje su vam potrebne i slično, nju zadržite, a ostale nepotrebne aplikacije deinstalirajte.

Imajte na umu da za pravilan rad aplikacije morate omogućiti GPS funkciju na pametnom telefonu. Na nekim telefonima je ta opcija uključena automatski, dok ćete ju na nekim uređajima morati ručno uključiti. Ukoliko to ne učiniti, aplikacija za trčanje vam neće ispravno raditi jer se ona oslanja na podatke o lokaciji koje dobiva putem GPS sustava.

Više

Salomon tenisice dostupne su u mnogo različitih modela

Salomon tenisice krasi prepoznatljivi dizajn zbog kojeg se ove tenisice uvijek mogu lako izdvojiti. Iako taj dizajn naizgled djeluje jednostavno, s tek nekoliko crta s vanjske i unutarnje strane, omogućio je jako veliki broj različitih modela. Iako su svi posve različiti, odmah je moguće vidjeti da su to Salomon tenisice. Isto tako, vezice na svakom modelu koje se ne vežu već samo namještaju su karekteristične za Salomon tenisice.
Iako Salomon tenisice dolaze u modelima za različite namjene, poput onih za trčanje ili planiranje, postoje neki modeli koji su se s vremenom pokazali kao napopularniji i najprodavaniji.
Salomon Wings Flyte 2 GTX
Ovo su Salomon tenisice namijenjene za trčanje te su vrlo popularan izbor među brojnim trkačima. Osim vrlo atraktivnog izgleda, prilikom njihove izrade tvrtka se koristila raznim dostupnim tehnološkim dostignućima kako bi stvorila vrlo udobnu, a s druge strane sigurnu tenisicu. Zbog odlične stabilnosti, mogu je koristiti i oni trkači koji imaju problema sa zglobovima. Dostupna je i u nekoliko različitih boja.
Salomon Sense Mantra 3
Ove Salomon tenisice vrlo su popularne zbog toga što predstavljaju svojevrsne hibridne tenisice koje se mogu koristiti za klasične šetnje po ravnom terenu, ali zbog čvrstog dizajna dobro će poslužiti i krenete li po nekom neravnom terenu. Zbog mogućnosti korištenja ovih tenisica za više namjena, mnogi prodavači u trgovinama ne znaju u koju kategoriju da ih postave pa ako tražite baš taj model, dobro otvorite oči u trgovini.
Raznolikost modela
Salomon tenisice dostupne su u jako mnogo različitih modela. Osim toga, gotovo svaki određeni model još se može pronaći u nekoliko različitih boja. Neki će s veseljem prihvatiti tu mogućnost jako velikog izbora modela i boja, dok će drugima upravo taj jako veliki izbor predstavljati problem pri odabiru. No, u svakom slučaju, bez obzira za koji se model ili boju odlučili, možete biti sigurni da ćete dobiti izuzetno kvalitetne tenisice koje ćete moći dugo nositi.

 

Runkeeper je jedna od najpopularnijih aplikacija za trčanje

Postoji veliki broj aplikacija za trčanje dostupnih za korištenje na pametnom telefonu. Ali jedna od njih stekla je najveću popularnost tijekom godina, a radi se o aplikaciji za trčanje Runkeeper. Ova aplikacija za trčanje je besplatna i dostupna je za iPhone pametne telefone te pametne telefone temeljene na Android operacijskom sustavu.

Mogućnosti

Runkeeper nudi pregršt mogućnosti koje možete koristiti prilikom trčanja. Neke od njih dostupne su i u drugim aplikacijama za trčanje, no kod Runkeeper-a su vrlo lijepo i logično prezentirane pa ih je vrlo jednostavno koristiti. S druge pak strane, ova aplikacija za trčanje nudi i neke originalne mogućnosti kojih nema u drugim aplikacijama.

Tako će ova aplikacija za trčanje putem GPS signala bilježiti rutu kojom ste trčali dajući vam detaljni prikaz o tome koliko ste kilometara prošli. Isto tako, tu rutu ćete moći podijeliti s prijateljima. Runkeeper će vam nakon završetka trčanja prikazati grafikon kako se mijenjala vaša brzina tijekom trčanja te vam dati savjete kako biste idući put unaprijedili trčanje. Vidjeti ćete i razne druge zanimljive podatke, o tome koliko ste prosječno kalorija potrošili tijekom trčanja, koliko ste napravili koraka i slično.

Ova aplikacija za trčanje ima odlično razvijenu društvenu komponentu što znači da ćete sve svoje podatke moći pohraniti na njihov server te ih tamo čuvati za sebe ili podijeliti s drugima. Uspoređujući svoje rezultate s drugima koji su prošli slične ili iste rute, saznati ćete više o vašem fizičkom stanju i u tome na čemu trebate još raditi. Također, Runkeeper nudi stvaranje različitih ciljanih ruta za trčanje te stvaranje različitih izazova koje možete podijeliti s prijateljima. Tako primjerice možete odabrati neki određenu rutu i odrediti vremenski period u kojem ju treba pretrčati. To će biti odlična motivacija i stvoriti će natjecateljski duh zbog kojeg ćete se još više truditi, a istodobno uživati u trčanju.

Veče

Dali je lagana obuća za trčanje dobra?

Svaki tvrdo odrađeni trening je tu sa razlogom – da bi nakon njega bili još bolji. Ali pored treninga su tu još mnoge druge stvari, koje možemo uraditi, da bi na primjer kod trčanja bili još za koju sekundu brži – možemo skinuti koju kilu, a sve to uz pravilnu i zdravu prehranu, pa nakon toga možete nabaviti i lakšu obuću za trčanje i još bi se što našlo. Ali ipak, kod svega ovoga je potrebno biti jako pažljiv, a pogotovo kod obuće. Istina je, da je lagana obuća brza, ali kod svega ovoga se postavlja pitanje, kako je to dobro za naše noge, u kakvim uvjetima sa njom trenirati – objasnimo u sljedećim redovima, pa tako čitajte dalje!

Znači, što znači, da je vaša obuća za trčanje lagana i brza? Odgovor je jako jednostavan – to vam znači, da na nogama imate tenisice, koje su primjerne za trčanje na utrkama – tamo zapravo broji svaka sekunda, još pogotovo, ako odlazite na utrke na nekim kraćim stazama. Lagane tenisice nisu primjerne za treniranje kroz svaki dan, jer one nemaju jako blaženje, nemaju debeli potplat – one se mogu na noge staviti jako rijetko, na primjer samo za vrijeme utrka ili možete ih obuti još za vrijeme treninga na atletskim stadionima, na atletskoj stazi, koja je napravljena iz tartana i kao takva nudi vam pomoć za vaše noge!

Što se vam može dogoditi, ako bi takve tenisice nosili svaki dan i sa njima trenirali svaki dan? Vjerojatno bi već nakon tjedna ili dva primijetili, da one više nisu takve, kakve su bile prvi dan – uništili bi ih, sabili skupa, potplat vam više ne bi bio u pomoć. Naravno, nije to samo to, jako brzo bi vam se vjerojatno desilo i to, da bi vas počele boljeti noge, da bi imeli probleme sa mišićima i ozljedama, a naravno toga si nitko ne želi. Pa eto, ako želite dugo i kvalitetno trenirati i naravno, dobro odraditi utrke, imajte ove lagane tenisice na nogama samo u pravim trenucima, kada je to stvarno važno i bitno za vas i za vrijeme na satu.

trčanje pomaže

Trčanje smiruje, trijezni glavu i pomaže

Prije ili kasnije, svatko od nas dođe u situaciju sa nekim problemima – ili ostane bez posla, ili ga ostavi djevojka ili se dogodi neka druga neugodna situacija – puno puta, u takvim okolnostima je rješenje trčanje! Kad na sebe stavite tenisice, majicu, uzmete telefon, na kojom se na primjer nalazi neka kvalitetna muzika, i odete, sve postane u trenutku drugačije – zaboravi se na mnoge stvari, zaboravi na probleme i sve postane barem za sat ili dva puno ljepše. Baš zbog toga mnogi kažu, da taj sport smiruje, trijezni glavu i pomaže izaći iz problema!
Sada ste sigurno pomislili, da nešto takvo vi ne možete prakticirati, jer kao prvo nemate kondicije, a kao drugo nemate ni pravu sportsku opremu, koja bi vam trebala – nije istina! Praktičko svatko od nas doma ima neke tenisice, neke obične kratke hlače, kakvu sportsku majicu – za početak sve to je sasvim dovoljno. Stavite to na sebe i napravite svoj prvi kilometar, dva, tri, kad više nećete moći, zaustavite se, šetajte – važno vam je samo to, da se krećete, zaboravite na sve probleme, koji se vama događaju, kad se nadišete, možete polako naprijed!
Kao što vidite, trčanje je vrlo jednostavan sport, sve što vam tu treba je samo dobra volja, da napravite nešto za sebe. Kao prvo, sa tim sportom ćete zaboraviti na sve probleme, koji vam se u nekom trenutku događaju, a kao drugo, napravit ćete puno za svoje tijelo, za svoje zdravlje! Svi znaju, da je svaka sportska aktivnost jako dobra za vaše srce, za vaše mišiće i mnoge druge organe u vašem tijelu – ako ćete se boriti sami sa sobom i kretati se, prije ili kasnije postat ćete mirnije i naravno puno zdraviji, a to je nacrt za dug i zanimljiv život!

http://www.tenisice.hr/Trcanje/

kako treba trčati

Obuća za kratke utrke u trčanju

Svi oni, koji se rekreativno bave sa trčanjem, te u tenisice stanu jednom na tjedan, ne daju baš puno pozornosti na to, kakva obuća će stajati na njihovim nogama – najviše puta je tako, da se iz ormara potegnu one tenisice, koje izgledaju što ljepše i što laganije i idemo na put – koji kilometar ili dva i dosta za jedan tjedan. Ali nisu baš svi takvi – postoje i oni trkači, koji se sa trčanjem bave nekoliko ozbiljnije, što znači, da treniraju svaki dan, da rade malo jače treninge, da paze što i kada jedu, te naravno, da daju nešto na to, što ili kakvu sportsku opremu nose na sebi!
Kod trčanja je najviše puta tako, da se svaki početnik muči sa kilometrima. Pa svaki trening nekoliko više i više i na kraju nema kraja – ali jednom je potrebno stati. Za takve duge treninge i duga trčanja, potrebna je posebna oprema, isto kao i za sve one, koji su se odlučili, da neće trčati dugo, već će njihovi putovi biti kraći, pa će ih pretrčati nekoliko brže – trkači na kratke pruge! Za takve trkaće jako je bitno, da upotrebljavaju što jednostavniju sportsku opremu – laganu i minimalnu, kako bih njihovo trčanje moglo biti što brže, a naravno i njihove tenisice bih morali biti što više minimalistićne!
Kad govorimo o obući za kratke pruge, onda je potrebno znati, da mora ona biti što lakša, da moraju biti materijali iz kojih je izrađena što kvalitetniji, te da se u takvim tenisicama rade samo brzi i kratki treninzi – takve tenisice nisu baš najbolje blažene u potplatu, a to iz razloga, da bih trkač imao što bolji osjećaj u nogama, a sve to znači, da sa njima ne možete raditi baš puno kilometra, jer ćete prije ili kasnije sa dugim treninzima dobiti neke ozljede. Ako ćete se odlučiti, da ćete upotrebljavati takve tenisice, najprije ispopunite tehniku trčanja do kraja, pa je onda za kraj nadgradite još sa takvim tenisicama!

http://www.tenisice.hr/Trcanje/

trčanje je najbolji sport

Trčanje za dušu uz morsku plažu

Sve više ljudi u posljednje vrijeme odlučuje se, da će kupiti neke tenisice od koje poznate tvrtke, te nabaviti svu ostalu sportsku opremu, da bih se počeli baviti sportom, koji je u posljednje vrijeme sve bolje popularan, a to je trčanje. Kad se jednom kupi sva potrebna oprema, onda je samo još potrebna prava volja i već se može početi skupljati kilometre u šumama, po pločnicima ili na bilo kojim drugim terenima, gdje se može uživati. Neki ljudi to rade, kako bih malo zaboravili na posao ili na neke druge probleme, a opet drugi to rade, kako bih napravili nešto zdravo za svoje tijelo i na kraju krajeva svake toliko mogli trenirati još bolje, još brže, te otići još dalje.

Nema veze tko i zašto trenira, svi ti ljudi više ili manje jednom godišnje dođu i na more, na godišnji odmor, a tamo tek upoznaju, što je onaj pravi užitak – trčanje uz more. Nema ljepšeg osjećaja, kad se na godišnjem odmoru probudite u ranim jutarnjim satima, odete do neke pekare ili samo do vašeg hladnjaka u apartmanu, nešto malo pojedete i nakon toga put pod noge – na vama su tenisice, kratka majica i hlače, a pred vama obala, more, sunce, mir i tišina – to su oni pravi trenutci, u kojima možete zaista uživati, u kojima možete doživjeti onaj pravi mir i relaksaciju, kojeg u domaćim krajevima pa skoro da i ne možete.

Kad jednom odradite takav trening, onda vam preostane samo još, da se istuširate, uzmete ručnik te odete dan provesti na plažu, uz sunce i more. Sve to će vas napuniti sa novom energijom, koju ćete nositi u sebi još dugo vrijeme, kad ćete se vratiti iz mora. Baš zbog svega ovoga, ako još nemate opreme za taj prelijepi sport, odite još danas u neku od trgovina ili potražite ono što trebate na internetu – prije ili kasnije će doći vrijeme, kad ćete moći uzeti tenisice sa vama na more i sa njima otići na plažu nabirati kilometre – to je nešto najljepše, što se vam na dopustu može desiti.

više o tom

boca za trčanje

Asics flašica za vodu

Tvrtka, kao što je Asics, proizvodi razlicitu sportsku opremu, koja koristi trkacima, odbojkašima i mnogim drugim sportašima, koji na sebi i uz sebe nosu proizvode te tvrtke. Majice, hlacice, trenirke, tenisice, a pored svega ovoga i flašice za vodu, to su proizvodi, koji sve se mogu nabaviti, kad se spominje tvrtka Asics, ali ako se zaustavimo kod flašice za vodu, onda ce sigurno mnogi pomisliti, da ona uopce nije bitna, ali za sportaša, koji radi intenzivan trening, voda ili neko drugo pice sigurno je vrlo bitna, jer ako sportaš ne pije dovoljno, može doci do dehidracije, koja svakomu donosi razlicite probleme i mnogo teži trening, kao što bih mogao biti.

Kod Asicsa vrlo dobro znaju, što znaci, kad sportaš ostane bez pica. Dehidracija može dovesti do razlicitih problema, kao što su na primjer krcevi u mišicima, glavobolja i mnoge druge probleme, koji ce vas dovesti tako daleko, da ili necete moci poceti sa treningom ili cete ga morati prekinuti. Baš zbog svega ovoga, na trening je uvijek dobro uzeti Asicsovo flašicu i u njoj nekoliko vode ili nekog drugog sportskog pica, koje ce vam sprijeciti dehidraciju i tako omoguciti, da trenirate dobro i da trening odradite do kraja.

Trčanje

Trčanje na godišnjem odmoru

Kad dođe ljeto i sa njime visoke temperature, onda je to znak, da se mnogi ljudi odluče za godišnji odmor. Neki od njih odlaze u planine, neku u toplice, a većina od njih pođe na more. Kad ste na godišnjem odmoru, onda vam već sama riječ kaže, da morate odmarati, tada sve stvari ostavite iza sebe, zaboravite ih. Ali neki od vas ne mogu izdržati bez treninga, pa je tako trčanje i na godišnjem odmoru uz njih, a svakako idu sa njima i tenisice, kape, majice, kratke hlače i sva druga oprema, koju nose i doma, kako bih mogli trenirati trčanje i uz more, te tako postati još bolji trkači.

Ali nije baš tako – kad se odlučite za odmor, onda je stvarno dobro, da svome tijelu omogućite odmor, jer tijelo ga treba. Na takav način odmorit će se vaši mišići, vaša glava i tako čete najlakše zaboraviti na sve, što radite i što vas muči svakog drugog dana, kad ste kod kuče ili na poslu. Trčati uz more ili negdje drugdje u prirodi stvarno je lijepo, ali ako već do njega dođe na odmoru, onda neka bude taj trening trčanja lagan, u laganoj opremi, u kojoj čete uživati, i svojem tijelu omogućiti relaksirajući trening, poslije kojeg čete stvarno biti zadovoljni.

Isto tako vrlo bitna stvar je, kad ste na godišnjem odmoru, onda je oko vas uvijek velika vrućina i trčanje u takvim okolnostima nije baš najbolje, baš zbog toga odlučite se za lagani trening ranu ujutro, kad temperature još nisu počele rasti i vani je mir i nema mnogo turista, jer oni još spavaju. Ona stavite na svoje noge tenisice, kapu, laganu majicu i uzmite sa sobom nekoliko vode, takvo trčanje će vam stvarno biti u užitak i na kraju čete kući doći odmoreni i moči čete se dalje baviti tim prekrasnim sportom na visokoj razini i početi postizati nove, još bolje rezultate, kao prije godišnjem odmora.