Bohinj kroz povijest апр10

Tagovi

Vezani clanci

Bohinj kroz povijest

Bohinj je nekad pokrivalo more

Danas doduše ne vidimo baš prevelike povezanosti između Bohinja i mora, no u kenozoiku bohinjsku kotlinu je preplavljivalo more. Kasnije, za vrijeme ledenog doba, Bohinj je bio prekriven ledom i ledenjacima, koji su polako oblikovali kotlinu takvu, kao što ju i danas poznajemo. Ledenjaci su u kotlini ostavili puno tragova, no među najljepšima zasigurno je Bohinjsko jezero.

Arheolozi o prvim stanovnicima

Neki arheolozi pretpostavljaju, da su ljudi Bohinj naselili već u željezno doba, to jest 7. stoljeću prije naše ere. Kao što ime samog doba govori, prvi stanovnici su se bavili pridobivanjem željeza, kojim su kasnije i trgovali. U 7. stoljeću naše ere, u Bohinj su navodno stigli Slaveni. Nastavili su sa pridobivanjem željeza i trgovanjem, sve dok u 19. stoljeću željezaru nisu preselili u grad Jesenice. Tada se je Bohinj počeo baviti pretežno šumarstvom.

Turizam postane broj jedan u Bohinju

Kada je Bohinj izgubio svoju željezaru i počeo se baviti šumarstvom postojale su i druge djelatnosti koje su u ono vrijeme bile dosta popularne. Poljoprivrednici iz Bohinja na primjer još su danas poznati po svojim sirevima, pošto su se sirarstvom započeli baviti odmah nakon gubitka željezare. 1904. godine u Bohinj je stigla željeznica, što je značilo početak razmaha turizma. Od te godine dalje, Bohinj je mogao svoje prirodne ljepote ponuditi većem broju ljudi, koji su turizam postavili na prvo mjesto djelatnosti u Bohinju.