Bled i Bohinj авг06

Tagovi

Vezani clanci

Bled i Bohinj

Bled

Bled Slovenija

Bled Slovenija

Bled je naselje oko Bledskog jezera, spada među najlepše i najstarije turističke krajeve u Sloveniji. Jedno od prvih stvari koje opazimo na Bledskom jezeru je sigurno Bledsko ostrvo na kome se nalazi čuveni ’zvonik želja’.

Legenda o nastanku zvonika govori da je na Bledskom gradu živela mlada udovica. Njenog muža ubili su razbojnici i njegovo telo bacili u jezero. Udovica je skupila svo svoje srebro i zlato i dala da se od njega izlije zvonik za ostrvsku kapelu. Međutim, zvonik nije stigao do Bleda, jer je čamac na kome je zvonik bio potopila jaka oluja. Očajna udovica je posle te nesreće prodala svo svoje imanje i zamonašila se, a novac donirala za izgradnju nove crkve na ostrvu. Posle udovičine smrti je papa osveštao novi zvonik i poslao ga je na Bledsko ostrvo. Ko pozvoni na čuvenom zvoniku i svoju želju saopšti milostivi ’gospi iz jezera’, legenda kaže da će se želja ispuniti. 

Bohinj

Bohinj Slovenija

Bohinj Slovenija

Bohinjsko jezero je najveće prirodno jezero u Slovenijii koje privlači goste tokom cele godine. Bohinj vam nudi mir i odmor tokom svih godišnjih doba, kao i obilje užitaka i relaksacije. Simbol Bohinja je svakako Bohinjsko jezero sa mostom i crkvom sv. Janeza.

Kao i svako jezero, tako i Bohinj ima legendu o svom nastanku. Legenda kaže da, kada je bog delio zemlju, Bohinjci su, za razliku od svih drugih stajali na kraju, tihi i skromni. Videvši ih takve bogobojažljive i skromne, bog im je dao najlepše parče zemlje koje je čuvao za sebe. Iz zahvalnosti, Bohinjci su prelepom jezeru dali ime Bohinj, jer su u tom delu Slovenije boga zvali »boh«.

Bohinj nudi idealne mogućnosti za odmor, tokom svih godišnjih doba. Dolina se  tokom zime pretvara u zimski sportski centar, a leti, najepši biser doline, Bohinjsko jezero, privlači kupače i zajedno sa Savom, kajakaše i pecaroše.