Alpski biser авг30

Tagovi

Vezani clanci

Alpski biser

Između mitova i istorije Bled je mesto u kome živi oko 5.000 stanovnika, smešten na obali Bledskog jezera, na desetak kilometara od Austrije u podnožju Julijskih Alpa, pa ga nazivaju i alpskim biserom. Bled je važan slovenački turistički centar lako dostupan i vozom i avionom. Duga tradicija bavljenja turizmom datira sa kraja 19. veka kada su izgrađena prva kupališta i organizovani smeštaj za posetioce.

Smeštaj na Bledu

Bled

Bled

Bled je turističko središte Slovenije, a gosti imaju mogućnost smestiti se u nekom od brojnih hotela, seoskih domaćinstava, apartmana itd. Opšte gledano, smeštajni objekti vrlo su kvalitetni, a cene prihvatljive. Mnogi hoteli izgrađeni su u vreme socijalizma, kada se nije previše brinulo o dizajnu i ekologiji, pa su smješteni preblizu obali. I dok to s jedne strane narušava vizure jezera, gosti tih objekata imaju odličan pogled. Hotel Park svrstava se u hotele smeštene tik do jezera, a gosti će uživati u njihovim apartmanima i restoranu koji služi originalne bledske kremšnite. Nešto dalje, takođe uz obalu, nalazi se luksuzni Grand Hotel Toplice, najprestižniji bledski hotel, ujedno i jedini s 5 zvezdica. Nešto severnije nalazi se Vila Prešeren, tradicionalna bledska vila iz 19. veka, koja je istovremeno vrlo savremena i atraktivna. Vila se posebno ponosi prekrasnom terasom uz jezero. Pedesetak metara iza Vile nalazi se Jelovica, vrlo dobar hotel koji je nedavno i obnovljen. Nekoliko stotina metara od jezera nalazi se nekoliko dobrih hotela, među kojima izdvajamo Hotel Krim i Vilu Bojanu.

Raj na zemlji

Lepota mesta i sadržaji koje Bled nudi dovoljni su da baš on bude cilj putovanja, ali se češće nepravedno koristi kao prolazna stanica na putu ka Austriji ili Italiji. Oni koji su imali sreću da na Bledu provedu bar jedan vikend, mogu da razumeju puno značenje stihova Franca Prešerna i zašto mu je ovaj kraj ličio na raj.